Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ ЗИМАТА УКРАИНЦИТЕ, НАЙ-ВЕРОЯТНО, ЩЕ ИМАТ ТОК ЗА ПЕТ ДО ШЕСТ ЧАСА НА ДЕН

Киев, 14 юни 2024.- Броят на часовете, през които украинците ще бъдат без ток през зимата, зависи от това дали ще бъдат ремонтирани повече повредени енергийни съоръжения, дали ще бъде увеличен физическият капацитет за внос на електроенергия и от температурата навън.

Сергий Коваленко

Това съобщи главният изпълнителен директор на дружеството “Yasno” Сергий Коваленко в предаването “Business Breakfast“.

“Що се отнася до зимата, цялата прогноза се основава на три момента. Първо – дали ще можем да увеличим физическия капацитет за внос на електроенергия. Всички говорят за това и аз се надявам, че до края на лятото или до началото на отоплителния сезон ще увеличим този физически капацитет за внос… Второ, сега се ремонтират повечето ядрени блокове, за да се гарантира, че всичко ще работи през зимата. И трето, ще ремонтираме частично това от разрушеното, което може да бъде ремонтирано”, каза той.

Коваленко добави, че пиковото потребление на електроенергия през зимата е дори по-високо, отколкото през лятото. “Тук също зависим от температурата. Ако средната температура през зимата е плюс 10, то трябва да бъдем доволни. Ако е минус 15 или повече, ще е лошо за нас. Защото колкото по-ниска е температурата, толкова по-високо е потреблението за отопление”, каза Коваленко.

Той прогнозира, че през зимата дефицитът на производство може да достигне 30-35%.

“Според мен, пет до шест часа ток за потребителите на ден е напълно реалистично да постигнем, но се надявам, че може да бъде и по-добре. Това зависи, какво и колко ще възстановим. Ето защо, като се позовавам на зимната прогноза, смятам, че трябва да се подготвим, изхождайки от факта, че ще имаме 5-6 часа електроенергия на ден. Но в края на август ще трябва да преценим отново и да актуализираме прогнозата”, каза изпълнителният директор на “Yasno”.

Коваленко също така напомни, че през лятото пиковото потребление на ток е с 30% по-високо, отколкото през март-април, най-вече поради използването на климатици и ремонта на ядрената генерация. В момента недостигът на електроенергия е между 15 и 25%.

“В извънсезонно време, през септември и началото на октомври, ситуацията ще бъде по-добра, тъй като потреблението ще намалее”, добави Коваленко.

От частната енергийна компания “ДТЕК” на Ринат Ахметов, чиито ТЕЦ почти напълно са унищожени, казват, че ако агресорът продължи да обстрелва енергийната ни инфраструктура, в най-лошия случай ще бъдем принудени през зимата да прекарваме до 20 часа без електричество и отопление.

В резултат на руските удари по енергетиката на Украйна, страната се лиши от 50% (или над 9 Гигавата) от мощностите за производство на ток.(УВести)

Още по темата:

УКРАЙНА ИСКА ДА СИ ВЪРНЕ ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ, ЗА ДА ИМА ТОК ПРЕЗ ЗИМАТА