Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИЗПОЛЗВАЛА ТАКТИКА НА ГОЛОДОМОР ПО ВРЕМЕ НА ОБСАДАТА НА МАРИУПОЛ

Киев, 13 юни 2024.- По време на 85-дневната обсада на Мариупол, започнала веднага след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г., Москва е използвала тактиката на умишлен глад – Голодомор, която е равносилна на военно престъпление и довела до смъртта на около 22 хил. мирни жители.

След бомбардиране на една от болниците с родилно отделение в Мариупол

За това пише The Guardian, като се позовава на нов анализ, представен на Международния наказателен съд (МНС) в Хага от адвокатите на организацията Global Rights Compliance.

В доклада се отбелязва, че руските власти са възнамерявали да убият и навредят на голям брой цивилни граждани. Според изчисленията на адвокатите, 22 хил. души са загинали по време на обсадата и превземането на Мариупол. Няколко дни след обкръжението цивилните в града са останали без вода, газ и електричество, а температурата е била паднала под минус 100С.

Експертът Катриона Мърдок, която е партньор на Global Rights Compliance, заяви, че целта на проучването е “да се установи дали има по-широк наратив”, а именно, че руските военни и тяхното командване умишлено са отказвали храна и други необходими за живота работи – стратегия за глад, която може да се приравни към военно престъпление.

Тя отбеляза, че адвокатите са обърнали внимание на четири етапа на руското настъпление край Мариупол:

– атака срещу гражданската инфраструктура;

– прекъсване на електроснабдяването, отоплението и водоснабдяването;

– отказ на хуманитарна евакуация;

– щурм, докато помощта не може да пристигне.

Според пани Катриона, поетапният обстрел на Мариупол показва, че Русия е планирала да превземе града, при това без да пощади цивилното население, което към 24 февруари 2022 г. е наброявало 450 хил.

На гробище в Мариупол има много гробове с неидентифицирани местни жители, загинали по време на боевете в града.

В доклада се заключава, че приблизително 90% от здравните заведения и сградите в Мариупол са били разрушени или повредени по време на обсадата, а пунктовете за разпределение на храна и маршрутите за хуманитарна евакуация са били редовно бомбардирани.

“Цензор.Нет” припомняме, че в момента 20 хил. имота (предимно апартаменти) в окупирания Мариупол се обявяват за безстопанствени, т.е., ничии, за да бъдат предадени на окупаторите.(УВести)

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ

ОТ ДНЕС ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МРЪДНЕ ОТ МОСКОВИЯ, В ЧУЖБИНА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН