Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИКОЯ АРМИЯ В СВЕТА НЯМА УКРАИНСКИЯ ОПИТ. НАТО, КАКВО ЧАКАШ?

Киев, 13 юни 2024.- Разговарях с някои от мобилизираните нашенци, преминали обучение в чужбина. Учат ги как да разглобяват и сглобяват оръжия, на щурмови операции в сграда и на разгръщане на бойни части в различни бойни условия. Всичко е стриктно по програма, пише Мирослав Гай – офицер от Въоръжените сили на Украйна, в “Цензор.Нет“.

Мирослав Гай

“Когато нашите момчета се обръщат към инструкторите и казват, че такива неща у нас не работят, ние имаме друг опит, можем да покажем тези и тези  варианти – инструкторът отговаря, че такава е програмата.

От политическа гледна точка, от гледна точка на съвместимост, взаимодействие, изучаване на езици, придобиване на по-широка перспектива и усещане за това “Как е там в НАТО?”, това е безценен опит.

Но от гледна точка на съвременната война нашите сержанти и офицери трябва да отидат в самите страни от НАТО и да проведат курсове не за разглобяване на автомати, щурмуване на сгради или разгръщане на военна техника, а за водене на реални военни действия с използване на съвременни оръжия, използване на безпилотни летателни апарати на бойното поле в контекста на радиоелектронната борба, работата на малки пехотни групи, логистиката и комуникациите при липса на ток, координацията на евакуацията, информационните контрамерки, мобилизацията на населението и всички други аспекти на съвременната война, които не се вписват в програмата за сержанти на НАТО, подготвящи нашите момчета, но и в опита на военното и политическото ръководство на НАТО.

Всеки сержант може да ви покаже как се разглобява картечница или как се щурмува сграда. Всеки механик знае как да се кара в колона и да се разгръща в боен ред.

Само малцина от нас, обаче, могат да научат, как се оцелява, как да се запази взвод и да се изпълни мисия в съвременната война. Това не може да се научи за една нощ.

Опитът на Украйна отдавна превъзхожда опита на западните страни и РФ, защото ние сме съветска армия, която разполага със западни и съветски оръжия и е принудена спешно да се модернизира под влияние на съвременната война. Ние все още не сме в състояние да го обобщим този опит и приложим сами, защото работим в условия на постоянна промяна и адаптация.

Никоя друга армия в света няма такъв опит. Би било идеално, ако НАТО разбере това и пожелае да ни приеме. Защото ако Русия спечели тази война, тя ще има най-боеспособната армия в Европа, с най-голям опит в използването на всички видове конвенционални оръжия в света.

Това е неприемливо не само от гледна точка на запазването на украинската нация и държава, но и от гледна точка на запазването на Европа, смята Мирослав Гай.(УВести)