Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИДЕРЛАНДИЯ ЗАЯВИ: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ F-16 ПРЕЗ ЛЯТОТО

Киев, 12 юни 2024.- Украйна може да получи първите си изтребители F-16 това лято. Украинските военни ще решат как да използват тези оръжия. Това заяви в интервю за “Суспільнe” нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен. Тя уточни, че Украйна ще получи най-напред датски самолети, а след това нидерландски.

Кайса Оленгред

На въпроса дали ще има някакви допълнителни условия или ограничения за използването на F-16 от Украйна за поразяване на цели в Русия, Олонгрен отговори, че Силите за отбрана сами решават как да използват самолетите. “Предоставяме и други оръжия и винаги сме казвали, че Украйна сама решава как да ги използва. Трябва да се спазва международното хуманитарно право. Това е единственото условие, което поставяме”, каза тя.

Министърката отбеляза, че ако целите са извън Украйна, но трябва да бъдат поразени за нуждите на отбраната, те са законни. “Винаги съм защитавала правото на Украйна да воюва, както намери за добре. Виждам, че сега все повече държави заемат същата позиция”, добави тя.

Очаква се първоначално Украйна да получи една ескадрила F-16. Това са тридесетина самолета. Предвижда се те да се базират на летища на съседните със страната ни членки на НАТО – Полша и Румъния, а бойните задачи да изпълрняват в родното небе.

Към днешна дата 13 държави от ЕС, както и САЩ и Канада, предоставиха на Украйна правото да използва дадените на нея оръжия директно на руска територия. Списъкът на страните включва: Франция (ограничено), Германия (ограничено), Обединеното кралство, Полша, Литва, Латвия, Естония, Нидерландия, Швеция, Чешката република, Финландия, Дания, Норвегия, Съединените щати (ограничено) и Канада.

Но три държави засега категорично отказват да разрешат използването на техните оръжия по руски цели на руската територия – това са Белгия, Италия и Испания.(УВести)