Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕРЕАЛИСТИЧНИ ИЗЯВЛЕНИЯ, КОИТО ЩЕ НАВРЕДЯТ НА ИМИДЖА НА ДЪРЖАВАТА И НА ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 12 юни 2024.- На Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин Володимир Зеленский заяви, че до края на годината страната ни ще изгради до 1 гигават маневрена газова генерация на електроенергия. И още 4 гигавата през следващите години, пише Лана Зеркал – експерт по енергетиката, правист, дипломат, пред “Главком“.

Лана Зертал

В действителност това е невъзможно. Газовата генерация не се изгражда в рамките на шест месеца от обявяването. Отнема една година, за да се намерят турбини, да се определи мястото за инсталиране, да се разработи проект, да се свържат и да се обучат екипи, които да ги експлоатират – при най-добрите условия това отнема една година. В Украйна условията не са най-прекрасните: турбините, които бяха доставени миналата година, все още не са пуснати в експлоатация.

Нереалистично е също така да се построят 4 гигавата – на световния пазар няма толкова много производители на оборудване. А също така е и непрактично. Всичко, което може да се направи, е да се изградят основите. Вместо истински проекти за децентрализирано производство на електроенергия, които се състоят от комбинация от технологии: батерии, вятър, газ, биомаса…

Нашият министър на енергетиката не можеше да не знае, че дава на президента невярна информация. Нашите международни партньори знаят, че това, което той каза, е невъзможно. Загадка е защо министърът е подготвил тези, които ще ударят по имиджа на държавата ни и Зеленский през декември.(УВести)

Още по темата:

УКРАЙНА ИСКА ДА СИ ВЪРНЕ ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ, ЗА ДА ИМА ТОК ПРЕЗ ЗИМАТА