Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ИСКА ДА СИ ВЪРНЕ ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ, ЗА ДА ИМА ТОК ПРЕЗ ЗИМАТА

Киев, 11 юни 2024.- Режимът на тока в Украйна може да продължи още две-три години. Това заяви Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания.

По думите му, в момента текат активни ремонти на тези обекти, които имат шанс да бъдат възстановени в следващите 6-8 месеца. “Въпреки че това е много трудна задача, хората наистина работят денонощно. И работата върви в много посоки едновременно. Искам да вярвам, че ще възстановим достатъчен брой мощности, за да изкараме зимата. В същото време се търси решение, което да ни предпази от повторни удари. Това също е важен компонент“, каза той.

Експертът смята, че прекъсванията ще продължат, но ще станат “по-комфортни” за потребителите. “Няма да бъде апокалиптичен режим като сега. Ще бъде малко по-удобно, отколкото е в момента“, обеща той.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа със шестте й реактора. От март 2022 г. тя не работи и, според МАГАТЕ, при неумело поддържане може да представлява огромна опасност за целия континент. Де-факто тя е вторият Чернобил

Но, според експерта, само връщането на Запорожката АЕЦ, която е окупирана от Русия още през март 2022 г., може основно да промени ситуацията “В света няма вълшебни пръчки. Единственият фактор, който може сериозно да промени положението, е връщането под наш контрол на ЗАЕЦ. Това е единственото, което може да промени прогнозите, които обявих, т.е., по 8-10 часа на денонощие без ток, и да осигури на Украйна достатъчно количество електроенергия, за да няма режим на тока“, смята той.

Днес на международната конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин, Володимир Зеленский каза, че Украйна има план тази година да пусне в експлоатация мощности от 1 гигават.

Украинската енергийна система загуби повече от 9,2 гигавата мощност, което се равнява на над $1 млрд. В частност, 90% от ТЕЦ-овете са повредени и не работят. Сега Украйна внася тока от Полша, Румъния и Молдова.(УВести)