Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ВДИГНАХА ЗАБРАНАТА ЗА ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЯ ЗА БРИГАДА “АЗОВ”

Киев, 11 юни 2024.- Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отмени забраната за доставка на оръжие на 12-а бригада със специално предназначение “Азов” на Националната гвардия на Украйна, съобщава The Washington Post, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ

“След внимателно проучване, 12-та бригада от специалните сили “Азов” премина проверката на “Лийхи”, проведена от Държавния департамент на САЩ“, се казва в съобщението.

Законът, кръстен на сенатор Патрик Лийхи, забранява предаването на американска военна помощ на чуждестранни части, които са извършили сериозни нарушения на човешките права. Държавният департамент, обаче, не откри “никакви доказателства” за подобни нарушения, се казва в изявлението.

В същото време, представителят на Държавния департамент отказа да каже кога е отменена забраната и дали американското оръжие вече е в “Азов”. Отсега нататък тази бригада ще има достъп до същата военна помощ от САЩ, както всяко друго подразделение на украинските сили на отбраната.

През 2015 г., след кампания за дезинформация, пусната от Москва, Камарата на представителите на САЩ, по инициатива на конгресмена демократ Джон Конърс, който нарече “Азов” “неонацистки“, прие поправки, които забраняват военната помощ на този украинския доброволчески батальон.

“Азов” особено се отличи при отбраната на Мариупол, Донецка област, през 2022 г.(УВести)