Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯКОИ ОСТАВКИ У НАС МОГАТ ДА РАЗКЛАТЯТ ДОВЕРИЕТО НА ЗАПАДА КЪМ ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 11 юни 2024.- Вчера Мустафа Найем, който в украинското правителство ръководеше реконструкцията и изграждането на отбранителни укрепления по време на войната, подаде оставка, твърдейки, че правителството системно оказва натиск върху неговия отдел, пише Financial Times.

Мустафа Найем

Оставката на Мустафа Найем е последната от поредица кадрови промени в Киев, които могат да разклатят доверието на западните партньори в правителството на президента Володимир Зеленский и разгневиха някои украински официални лица.

Найем каза пред Financial Times, че премиерът Денис Шмигал му е забранил да присъства на годишната конференция за възстановяване на Украйна на 11 и 12 юни в Берлин, където донорите ще обсъждат подкрепата за проекти за възстановяване на страната.

Заедно с Найем подадоха оставка и двама служители на агенцията, отговарящи за антикорупционната политика и обществените поръчки.

Шестима украински и западни служители казаха пред FT, че поредица от уволнения, оставки и размествания в украинското правителство през последните месеци са причинили напрежение между Киев и западните му партньори, които финансират отбраната и възстановяването на Украйна.

Денис Шмигал

Всички те казаха на FT, че са предупредили Зеленский и украинското правителство за това, което смятат за разрушителни и неразбираеми ходове.

Изданието припомня още, че наскоро Олександър Кубраков беше освободен от поста министър на инфраструктурата. “Тази ситуация е много лоша за възприемането на украинските власти и Украйна като цяло. Украйна е и трябва да се възприема като несломима“, каза Глиб Вишлинский, изпълнителен директор на Киевския център за икономическа стратегия. Освобождаването на Кубраков и оставката на Найем “създават образ на слабо и непредсказуемо правителство, което е несправедливо спрямо усилията на украинците в тези години”.

Според Цензор.НЕТ, че Найем подаде оставка, обвинявайки правителството на Шмигал в прекъсване на изграждането на отбранителни структури и отбранителна инфраструктура в енергийния сектор.(УВести)

В БЕРЛИН ЗАПОЧВА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА