Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В БЕРЛИН ЗАПОЧВА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА

Киев, 11 юни 2024.- Днес в Берлин ще започне Конференцията за възстановяване на Украйна, на която ще присъстват президентът на Украйна Володимир Зеленский и канцлерът на Германия Олаф Шолц, съобщава Цензор.НЕТ.

В това двудневно събитие ще участват над 2000 политици, дипломати, представители на бизнеса, общините и гражданското общество от различни страни. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Домакинът, Германия, акцентира върху участието на гражданското общество и ролята на връзките между градовете, общностите и общините. Затова в проявата ще участват кметовете на редица украински градове, включително тези от източната част на страната ни. Диапазонът от въпроси, които ще бъдат дискутирани в множество формати, е широк и обхваща области като енергетика, човешки капитал, психично здраве, културно наследство и много други.

Предвижда се по време на конференцията да бъдат подписани редица документа.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский, освен че ще участва в работата на самата конференция, ще проведе отделни срещи с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, председателя на Бундестага Бербел Бас и канцлера Олаф Шолц . Украинският лидер ще говори и в германския парламент и ще посети базата на Бундесвера, където се обучават войници от Въоръжените сили на Украйна.

По предварителни оценки, за възстановяване на Украйна ще са нужни, според различни оценки на различни международни организации, от $400 млрд. до $1 трлн.(УВести)