Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА ИКОНОМИКА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ПРОПУКВА СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА

Киев, 09 юни 2024.- Икономиката на Русия има още година и половина, преди да започне да се свива. Тя все още е силна, въпреки увеличаването на военните разходи и западните търговски ограничения, пише Business Insider с позоваване на оценки на фондация Карнеги.

В същото време, Международният валутен фонд прогнозира, че тази година Русия ще се развива по-бързо от всички други развити икономики, включително САЩ. Твърди се, че това е отчасти защото Москва е успяла да намери начини да заобиколи санкциите, като, например, да продава петрол на съюзници, и да внася западни стоки през трети страни.

“Възникна парадоксална ситуация: руската икономика сега е стабилна както въпреки, така и благодарение на западните санкции. Но тази трудно постигната стабилност не е вечна. В най-добрия случай сегашният ред вероятно ще започне да се разпада в рамките на една година и половина поради нарастващи дисбаланси и възможни социални проблеми,“ подчертава Олександра Прокопенко – изследовател в Евразийския център Карнеги.

Въпреки всичко, според авторите на доклада, Русия се сблъсква с политическа “трилема” – три основни проблема през третата година от войната, т.е., през 2025 г. За Владимир Путин проблемът се свежда до финансирането на руската армия, поддържането на стандарта на живот на руските граждани и запазването на стабилността на икономиката. Тези три цели стават все по-трудни за постигане от Русия.

Твърди се, че признаците на слабост вече са започнали да се появяват. Тази година Кремъл планира да похарчи рекордна сума за армията си (над 30% от бюджета, както по време на СССР). Това може да има отрицателно въздействие върху икономиката на страната, тъй като разходите за отбрана са “като цяло непродуктивни“ и не е ясно дали руско-украинската война ще приключи скоро.

Условията на живот също могат да започнат да се влошават. Въпреки че икономистите казват, че засега руснаците живеят почти нормален живот. Инфлацията рязко скочи, принуждавайки Централната банка на Русия да повиши лихвените проценти до колосалните 16%. Ако ЦБ успее да намали инфлацията, това ще изяде доходите на хората, тъй като икономиката започне да се свива. Намаляването на доходите също може да повлияе на способността на руснаците да изплащат заемите си, повишавайки риска от дългова криза.

Докато Русия досега разполага с инструментите да поддържа икономиката стабилна и да избягва рецесията, икономистите предупреждават за мрачно бъдеще предвид недостига на работна ръка, намаляващата производителност и нарастващата изолация от останалия свят.

“В една икономика, подчинена на политически императиви, има малко стимули за устойчиво развитие. Рано или късно това ще навреди на благосъстоянието на обикновените руснаци. С други думи, временните корекции и по-ниският жизнен стандарт ще допринесат за политическите и икономическите затруднения на Кремъл“, каза Прокопенко.

Експерти предупреждават за предстоящи социални вълнения в Русия, особено на фона на по-нататъшното влошаване на стандарта на живот. Трима икономисти казаха, че страната може да бъде погълната от масови безредици до края на годината, особено ако Западът продължи да затяга санкциите против Москва.(УВести)