Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ СТАВА ВСЕ ПО-ЗАВИСИМ ОТ ШЕФА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА МУ АНДРИЙ ЕРМАК

Киев, 09 юни 2024.- Обкръжението на президента на Украйна Володимир Зеленский е “удивено от жаждата за власт“ на ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак, пише изданието The Times, на което се позовава Цензор.НЕТ.

Влиянието на Ермак върху Зеленский

“От въвеждането на военното положение през 2022 г., което позволява на Зеленский да остане на поста до края на войната, авторитетът на Ермак отстъпва само на авторитета на самия президент. Някои източници на изданието стигнаха толкова далеч, че го наричат “де-факто държавен глава” в поредица от интервюта или “вицепрезидент на Украйна”.

Дипломатически източници пък се оплакаха, че Ермак напълно контролира достъпа до президента, дори посланиците на G-7, надяващи се на аудиенция със Зеленский, ги препращат към Ермак.

Високопоставени правителствени служители, военни и дипломати “изразиха загриженост от нарастващата зависимост на Зеленский от Андрий Ермак, който, както се твърди, трупва лична власт и узурпира демократични процеси“.

Освобождаване на Кубраков и генерал Залужний

Инсайдери на изданието съобщават, че уволненията на генерал Валерий Залужний и вицепремиера и министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков, които бяха ценени на Запад, също са свързани с действията на Ермак.

“Тревогата расте и от това, че Зеленский разчита все повече на шепа подлизурковци, страхът става още по-силен, броят на длъжностните лица, които имат пряк достъп до президента, намалява, а екипът на Ермак расте“, пише изданието.

Ролята на Олег Татаров

В статията се споменава и ролята на Олег Татаров – заместник-ръководител на президентската администрация.

Според високопоставен служител от правоприлагащите органи, Ермак използва Татаров, за да си осигури лоялността на служителите на наказателното правосъдие. “Той е изключително ефективен, познава системата и хората в нея, – каза служителят. – Татаров няма морални задръжки и знае как да трупа пари.

Андрий Ермак и Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на САЩ

Корупцията е източникът на спорове между Киев и Белия дом

Също така се съобщава, че корупцията все повече се превръща в източник на разногласия между Белия дом и Киев. По време на посещението си в Украйна миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Киев трябва “да се увери, че борбата с корупцията продължава у дома, точно както борбата против руската агресия продължава на фронтовата линия“.

В същото време събеседниците на изданието на “Банкова” (улица, на която се намира администрацията на украински президент) опровергават тези обвинения и заявяват, че критиките към Андрий Ермак “са причинени от директния, но ефективен стил на управление на Ермак, който води до успехи“. Сред такива успехи се назовава срещата на върха за мира в Швейцария, която ще започне на 15 юни. “Президентът Зеленский е този, който взема всички ключови решения”, добави източникът.

Ще добавим само, че списанието “Time” включи Андрий Ермак в 100-те най-влиятелните хора в света.(УВести)

Нашата справка:

Андрий Ермак. Роден през 1971 г. в Киев. От 11 февруари 2020 г. е ръководител на администрацията на президента Володимир Зеленский.

Баща – Борис Ермак, роден в Киев, майка – Александра, родена в Ленинград. Двамата имат още един син – Денис, роден през 1979 г. Родителите са с висше образование. През 80-те години работят в посолството на СССР в Афганистан. През 1989 г. бащата е назначен за началник на отдела “Личен състав” в търговското представителство на СССР в Кабул. Точно през тази година съветската армия нахлува в Афганистан, като безславно се изнася от него чак след десет години.

През 1995 г. Андрий Ермак завършва Институт по международни отношения на Киевския национален университет “Тарас Шевченко“. Магистър по международно право, преводач с английски език. Адвокат. Работил в областта на авторското право и интелектуалната собственост. От 2017 г. е продуцент на няколко филма и сериали. Оттук са и контактите му с компанията “Квартал-95”, чийто управител е Володимир Зеленский.

Бил е помощник на Елбрус Тадеев – народен депутат от партията на презмидента-беглец Виктор Янукович (“Партията на регионите”, сега забранена), който е бил олимпийски шампион и трикратен световен шампион по свободна борба.

Веднага след встъпването в длъжност на 20 май 2019 г. Владимир Зеленский назначава Ермак за свой помощник по външната политика (Русия, САЩ, Западна Европа). От 11 февруари 2020 г. е ръководител на президентската администрация. До войната организирани преговори в рамките на Минската група (Украйна, Русия, Франция, Германия). След 24 февруари 2022 г. активно работи с международни партньори за доставка на Украйна на хуманитарна помощ и оръжие.

Преди войната пламват скандали около брат му с назначаване на различни длъжности срещу пари, което се отрази върху имиджа на Ермак.

В Украйна някои смятат Андрий Ермак за агент на влиянието на Кремъл. Тези твърдения “се обосновават” с работата на баща му в търговското представителство на СССР в Кабул. Обикновено тази длъжност (началник-отдел “Личен състав“) се заемаше от хора на КГБ. В същото време няма доказателства, че ЦРУ има претенции към официален Киев по отношение на антидържавната дейност на Ермак.