Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪПРЕКИ ДЕФИЦИТА НА ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА, РФ НЕ МОЖА ДА ПОСТИГНЕ ЗНАЧИТЕЛЕН УСПЕХ

Киев, 09 юни 2024.- Очевидно, Русия не успя да се възползва от забавянето на доставката на оръжие на Украйна от съюзниците и не можа да постигне значителни успехи на фронта. Хоризонтът за руски пробив се стеснява, въпреки че Москва продължава да обстрелва украински градове с ракети и дронове, включително енергийна инфраструктура, пише Bloomberg.

Джо Байдън

“В резултат на това, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън побърза да изпрати американски оръжия в Украйна, след като Конгресът най-накрая одобри отпускането на $61 млрд. помощ през април, балансът на силите започва да се променя“, четем в публикацията.

Опитът на Русия да отвори нов фронт в Харкивска област изглежда недоразвит, а целта на Кремъл да създаде “санитарна зона” по границата не е постигната.

“Оръжията, пристигащи на бойното поле в големи количества през последните няколко дни и седмици, промениха ситуацията“, цитира Bloomberg думите на съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан.

Изданието напомня, че след превземането на Авдиивка (предградие на Донецк) през февруари с цената на огромни загуби, руските сили от няколко месеца се опитват да превземат град Часов Яр в източната част на Донецка област.

Стратегията за изтощаване на Въоръжените сили на Украйна е много скъпа и кървава за самата руска армия, твърди ръководителят на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите в Москва Руслан Пухов. “Това може, същевременно, да доведе до прекомерно изтощаване на силите и на самата руска армия, което, на свой ред, ще даде шанс на украинците за контранастъпление“, смята Пухов.

Бен Бари – старши изследовател на сухопътните войни в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, изрази подобна оценка: “Перспективите на Русия за победа тази година бяха значително намалени от възобновяването на доставките на оръжие и помощ. Русия може да има по-голям брой войници, но много от нейните бронирани превозни средства от най-висок клас са унищожени и ще отнеме години, за да се възстанови армия до нива от 2022 г.“, отбеляза той.

Според генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Украйна безспорно може да спечели война срещу руската агресия.

Днес е 837-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 518560 (+1270 за един ден), самолети – 357, хеликоптери – 326, танкове – 7869, ББМ – 15131, артилерийски системи – 13593, средства за ПВО – 836, реактивни системи за залпов огън – 1097, автомобили – 185624, дронове – 10982, кораби и катери – 28.(УВести)