Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: ПУТИН ВЕЧЕ НЕ БЪРЗА, ПРОМЕНЯ “ТЕОРИЯТА ЗА ПОБЕДАТА“ В УКРАЙНА

Киев, 08 юни 2024.- Руският диктатор Владимир Путин се опитва да популяризира своята “теория за победата”, която предполага война на изтощение в Украйна. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Вчера Путин в Санкт-Петербург, където се проведе далеч не представителен международен икономически форум, очерта така наречената “теория на победата” в Украйна, която предполага, че руските сили ще се придържат към постепенна пълзяща офанзива, за да попречат на Украйна да проведе успешни контранастъпателни операции.

Диктаторът заяви още, че Русия няма нужда да провежда поредна мобилизация на резервисти, подобна на частичната мобилизация през септември 2022 г., тъй като Москва вече не бърза да постигне своите военни цели в Украйна. Той призна, че този руски военен контингент, който участва във войната в Украйна (според някои наблюдатели, това са всички боеспособни сухопътни сили на Русия към януари 2024 г.), няма да е достатъчен за бърза победа, затова се предлага по-постепенен подход.

Путин каза, че руските сили имат за цел да изтласкат украинската армия “от тези територии, които трябва да бъдат под руски контрол” и, следователно, това не предполага нова вълна на мобилизация. Според него, РФ, без да обявява общонационален набор на мъже, е набрала 160 хил. нови военни през 2024 г.

Анализаторите посочват, че оценката на Путин за постепенен напредък на негови войски се основава на предположението, че украинските сили не могат да освободят никаква значителна територия, превзета от руските сили, и че руската армия ще може да поддържа настъпателни операции, при които ще се постигат постепенни тактически успехи, въпреки големите загуби.

Оценката на Путин се основава върху шест месеца забавена западна помощ за Украйна, което позволи на руските войски да завземат и задържат инициативата по целия периметър на военните действия и да провеждат последователни настъпателни операции на територията на Източна Украйна, в резултат на което окупаторите да постигат постепенни тактически победи.

Тези коментари на Путин кореспондират с по-ранната оценка на ISW, според която ограничаването на западната подкрепа ще насърчи Путин да продължи пълзящите настъпателни операции за неопределено време. Тази стратегия разчита в голяма степен на способността на Русия да държи инициативата по целия фронт. Но Украйна може успешно да се противопостави, ако разреши проблемите си с човешките ресурси и получи достатъчна навременна и последователна западна помощ.

ISW продължава да вярва, че украинското командване непременно ще се възползва от тази възможност и то най-скоро, защото Русия засега получава различни ползи от забавянето, включително от войната на изтощение.(УВести)