Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ ЮЛИ УКРАЙНА НЯМА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА В НАТО, НО ЩЕ СЕ ПОУЧАТ ОТ НАШИЯ ОПИТ

Киев, 08 юни 2024.- Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще бъдат засегнати три ключови въпроса, свързани с Украйна. Никъде обаче не се споменава членството на страната в Алианса.

Адмирал Боб Бауер

Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, съобщава “РБК-Украйна“.

Първият въпрос ще бъде свързан с “мисията” за доближаване на Украйна до нейното членство в Алианса. Той ще се състои от четири аспекта, по-специално:

– координиране на всички форми на обучение на украинските военни;

– координиране на военната помощ между членовете на Северноатлантическия алианс;

– доставка на военна помощ чрез логистични центрове;

– дискусии за бъдещето на Въоръжените сили на Украйна след войната.

Освен това, първите три компонента вече се разработват в рамките на формата Рамщайн. Бауер е убеден, че ако всички усилия на 50 държави – партньори бъдат координирани чрез НАТО, това ще бъде важна стъпка към по-тясно сътрудничество между Украйна и Северноатлантическия алианс.

Вторият въпрос на срещата на върха на НАТО ще се отнася до финансирането на военната помощ за Украйна, а именно – осигуряване на надеждна подкрепа, а не водене на дискусии всеки месец.

Третият въпрос по отношение на Украйна е създаването на нов съвместен център за анализи и обучение в Полша. Целта е да се извлекат правилните поуки от руско-украинската война.

Адмирал Бауер отбеляза, че въпросите за членството на Украйна в Алианса и възможните графици за влизане няма да бъдат обсъждани. Защото, според него, сега никой не може да предвиди как ще завърши войната.(УВести)

Нашият коментар:

За Украйна членството в НАТО е въпрос на живот и смърт, въпрос на нейната териториална и икономическа сигурност, въпрос на съществуване на Украинската държава и нация. Но засега стратъх пред ядрената Русия и разпаденото й на атделни държави превалира над готовността на Запада да рискува в името на по-всестранна защита на една демокрация, каквато, безусловно, е Украйна.