Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ВЪВ ФРАНЦИЯ НАПРАВИ ПУТИН НА НИЩО

Киев, 07 юни 2024.- Битката за Украйна сега има същото екзистенциално значение за Европа като битките, спечелени от предишните поколения европейци, отбеляза президентът на Украйна. Той подчерта, че руският диктатор Владимир Путин е анти-Европа и е противоположност на свободата и равенството.

Според агенция УНИАН, държавният глава е казал това по време на реч пред Националното събрание на Франция. “Предишния ден на брега на Нормандия, където всички ние си спомняхме за Втората световна война и благодарихме на победителите в нея, имаше едновременно два чувства: чувство на радост от спечелената победа и чувство на дълг – задължението да победим“, подчерта Зеленский.

Лидерът на Украйна отбеляза, че “живеем във време, когато Европа отново е престанала да бъде континент на мира“. “За съжаление. И във време, когато нацизмът отново се завръща. За съжаление. Когато в Европа отново градовете са напълно унищожени и селата са опожарени. Когато в Европа отново има инфилтрационни лагери, депортации и омраза, превърнала се в нов руски култ. Европа отново се опитва да бъде прекроена насила и да й се каже, че определени народи не заслужават да съществуват самостоятелно“, каза той.

Президентът подчерта, че всичко това днес е насочено против Украйна. “Но за да бъде насочено утре против други. Даже се вижда редът на агресията: Балтика, Полша, Балканите и отвъд”, добави държавният глава.

Зеленский отбеляза, че сегашният руски режим не признава граници, защото дори Европа не му е достатъчна. По-специално, според него, руският режим вече е унищожил Сирия и хаотизира Сахел, инвестирайки в терор и подкопавайки живота там, докъдето може да стигне, където не среща съпротива.

“Той използва всичко, за да отслаби страните: от енергийните ресурси до храната. В XXI век той върна целия арсенал от минали векове – от блокадата на морето до масовото отвличане на децата на нашия народ от окупираната територия на Украйна за да ги “превъзпита“ съвсем различно – в омраза към родния дом“, каза Зеленский.

Както добави президентът, руският режим изнудва целия свят, така че светът да се страхува наистина да му се противопостави напълно. “Той ще намери начин да дестабилизира всички, да дестабилизира Европа, да дестабилизира вас. Това може да стане утре. Утре – ако Украйна не победи”, подчерта Зеленский.

Според него, тази битка, която се води сега против руските окупатори, продължава на територията на украинската Харкивска област и Донецка област, на границата с Русия и на подстъпите към Херсон, в нелегалност в Бердянск, Мелитопол и Крим, в небето на Украйна, в нашето Черно море.

“Тази битка за Украйна сега има същото екзистенциално значение за Европа като битките, спечелени от предишни поколения европейци. Тази битка е кръстопът. Момент, в който всички заедно можем да напишем история сега, както ни е необходимо, или можем да станем жертви на история – тъй като той, нашият враг, има нужда от нея“, каза Зеленский.

Президентът подчерта, че този враг е общ за Украйна и Европа. “Трябва да помним, че отвън е враг, който не оставя нито нациите, нито буквално хората, където и да отиде. Той не оставя нито правото да говори, нито възможността за избор как да живеят хората. Той не позволява ние да живеем. Вижте, какво е руския контрол. Това са опожарените, превърнати в руини нашите градове и села. Това е факт. Вижте в какво превръща Путин собствената си страна и собствения си народ. Това е територията на обезценения живот. Това е буквално обратната страна на всичко, което е ценно за нас – за вас и за мен. Обратната страна на свободата. Обратното на равенството. Обратното на братството. И следователно, обратното на Европа. Това е антиевропейско. Това е Путин”, подчерта Зеленский.

Речта му (може да я видите тук) продължи 30 мин. и беше посрещната и изпратена с бурни аплодисменти.(УВести)