Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРАВОЗАЩИТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДАДОХА ЖАЛБА ДО МНС ПРОТИВ ШЕСТИМА РУСКИ ПРОПАГАНДИСТИ

Киев, 06 юни 2024.- Международната федерация за правата на човека (FIDH), заедно с Харкивската правозащитна група и Центъра за граждански свободи, украински организации-членове, както и неназована руска правозащитна организация, изпратиха заявление до Офиса на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) за извършване на престъпление срещу човечеството от шестима руски граждани за преследване на украинци чрез език на омразата, т.е. за разпространяване на антиукраинска пропаганда.

Кои са тези шестима? Става дума за бившия президент на РФ и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на РФ Дмитрий Медведев, водещия на телевизионния канал “Русия-1” Владимир Соловьов, главния редактор на “Russia Today” Маргарита Симонян, директора на държавната медийна група “Русия днес” Дмитрий Кисельов и радио- и телевизионния водещ Сергей Мардан.

Владимир Соловьов

Според заявлението, всички те са участвали в кампания на омраза против украинското цивилно население, насърчавайки и улеснявайки руски военни престъпления и други зверства. Първият заместник-ръководител на администрацията на президента на РФ Алексей Громов се смята за отговорен за тяхната пропагандна кампания.

Правозащитници анализираха над 2000 фрагмента от видеоклипове с изявления на гореспоменатите лица между 24 февруари 2022 г. и 24 февруари 2024 г. и откриха повече от 300 изказвания, които представляват реч на омразата и се квалифицират като престъпление срещу човечеството под формата на преследване.

Авторите на заявлението отбелязват, че враждебните изявления на Медведев, Соловьов, Симонян, Кисельов и Мардан представляват преследване, престъпление срещу човечеството в съответствие с член 7 от Римския статут, а също така обосновават отговорността на Громов за нареждане или разрешаване на подобни действия, предвидени в членове 25 или 28 от Римския статут.

Маргарита Симонян

“Реториката на омразата изигра решаваща роля в престъпната кампания на Русия в Украйна. Нашите организации вярват, че в контекста на престъпленията срещу човечеството речта на омразата е отделно престъпление, което се нуждае от повече внимание от Международния наказателен съд. Нашият доклад съдържа достатъчно доказателства, които потвърждават необходимостта от по-нататъшно разследване на тези действия и в крайна сметка необходимостта от издаване на заповеди за арест на тези лица“, заяви Иля Нузов, ръководител на отдела “Международно правосъдие” на FIDH.(УВести)

Руска ТВ – водеща на една от програмите Скабеева обяснява, що е то пропаганда