Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕДОСТИГЪТ НА КАДРИ ВОДИ ДО СПАД НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ЗАГУБИ В ИКОНОМИКАТА

Киев, 06 юни 2024.- Недостигът на работна ръка, който започва да се усеща в Украйна, ще има ефект на доминото – първо предприятията ще намалят производството, а след това цялата икономика на Украйна ще почувства загубите, пише бизнес издание Bloomberg.

Според проучване, проведено от Киевския институт за икономически изследвания и политически консултации в началото на тази година, този проблем се нарежда на второ място след увеличаването на разходите на украинските компании. Почти 50% от интервюираните топ мениджъри посочват, че чувстват недостиг на работна ръка.

“Недостигът на кадри се превръща в един от основните проблеми на бизнеса, тъй като намирането на работници отнема все повече време. В условията на войната заплатите вече надвишиха нивото преди руската инвазия през февруари 2022 г. Законът за мобилизацията, който влезе в сила през май, има за цел да попълни редиците на украинската армия със стотици хиляди военнослужещи, но това същевременно е и удар по големия и малък бизнес, които са в основата на военновременната икономика“, отбелязва изданието.

Според Bloomberg, този проблем само ще се влошава, тъй като руската инвазия продължава вече трета година. И Украйна ще бъде принудена да запълва празнината, оставена от милиони хора, напуснали страната, присъединили се към армията или загинали на фронта.

“Докато украинската армия се опитва да задържи фронтовата линия, икономиката на Украйна, която е загубила 25% от производството си от началото на инвазията, рискува да отслабне още повече поради намаляването на персонала. Според заместник-председателя на Националната банка на Украйна Сергий Николайчук, спадът в икономическото производство спрямо 2021 г., свързан с намаляването на работната ръка, ще бъде около 27% от предвоенното ниво. Освен липсата на 6 млн. души, избягали от войната в чужбина, ситуацията се усложнява и от мъже, укрили се в “сивата” икономика, тъй като се страхуват да се появят на “светло”, за да не бъдат мобилизирани“, посочва изданието.

По-специално, групата “Метинвест”, която има почти 60 хил. служители и се стреми да запълни 4 хил. свободни работни места, се изправи пред проблема с намирането на служители за стоманолеярното производство на завода в Запорижжя (Юго-Източна Украйна), казва Тетяна Петрук – директор на устойчиво развитие и работа с персонала на “Метинвест”.

Според нея, търсенето на 89 работници е отнело три месеца интензивен труд – докато преди войната за това е било необходимо три пъти по-малко време.

Процесът на заетост се усложнява и от факта, че мъжете не са склонни да постъпват на работа в големи компании, които са “мишена” на военните окръжия. Според Петрук, едно време офицерите от военните окръжия са раздавали призовки дори на кандидати за работа.

Bloomberg отбелязва, че ситуацията с недостига на персонал ще има ефект на доминото: най-напред бизнесът ще бъде принуден да намали производството и, съответно, данъчната основа ще намалее, което в крайна сметка ще навреди на военните цели.

“Ако мобилизацията продължи по този начин, ще бъдем принудени да спрем някои процеси или производствени мощности, защото няма да имаме достатъчно работници“, казва Петрук.(УВести)

Още по темата:

СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА В 22,5% И СЕГА Е 430 ЕВРО