Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАШИСТИ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ИЗНАСИЛВАТ УКРАИНСКИ МЪЖЕ В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ

Киев, 05 юни 2024.- В условията на пълномащабна война сексуалното насилие от страна на руските военни се превърна в нещо обичайно и част от терора против украинците, живеещи на временно окупираните територии.

Жертви на окупаторите стават не само жените, но и мъжете. Освен това, последните все по-често биват изнасилвани. До този извод стигнаха журналисти от CNN, които отидоха в Киев, за да разговарят с прокурорите и тези, които са станали жертви на подобно престъпление.

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че руски войници принуждават мъже да разголват телата си, осакатяват гениталиите им, изнасилват ги.

Освен това, украинските служители на реда регистрираха опити и случаи на изнасилване с помощта на такива предмети, като палка, тръба, бутилка, дръжка на лопата, пръчка.

29-годишният офицер от украинското разузнаване Роман Черненко е държан в плен седем месеца. Измъчван е по три пъти на ден в продължение на четири месеца. “Смееха се, когато ме измъчваха… казаха ми, че майка ми е изнасилена от чеченци. Два пъти ме извеждаха на разстрел, заплашваха ме с изнасилване“, каза боецът пред CNN.

Черненко беше освободен като част от размяна на затворници през януари 2024 г. и все още се възстановява от това, което е преживял. Казва, че мислите за любимата и майка му са му давали сили да оцелее в плен.

Според украинските прокурори, разследващи случаи на сексуално насилие на фона на войната, всички доказателства сочат факта, че това е умишлена тактика, част от начина на действие на Русия в Украйна. “Това е ставало във всеки регион, който е бил под окупация. Където и да са били руските войски, виждаме случаи на сексуално насилие и насилие, основано на пола. Прилича на руска стратегия”, каза Анна Сосонска, прокурор и изпълняващ длъжността ръководител на отдела за борба със сексуалното насилие.

Ръководителят на международната правна организация с нестопанска цел Global Rights Compliance (GRC) Анна Микитенко добавя, че оцелелите от насилието твърдят, че окупаторите са наричали подобни действия “наказание”.

“В няколко села в Южна Украйна чухме как свидетели и оцелели казаха, че руските военни идват, окупирават селото и след това специално търсят съпругите на украински войници или техните майки или сестри“, споделя Микитенко.

Службата на украинския омбудсман заяви, че смята руските въоръжени сили, министерството на отбраната на Русия, както и Федералната пенитенциарна служба на Русия за отговорни за ставащото се в затворите, където са държани, изтезавани и изнасилвани украински войници.

Трудно, но реалистично е да се открият виновните, казват в Генералната прокуратура на Украйна. Засега там като заподозрени минават 42 руски офицери, издадени са 19 обвинителни акта, 28 души бяха изпратени в съда, а петима – осъдени. Всички процеси се проведоха задочно.(УВести)