Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИЕВ КЪМ ПЕКИН: УКРАЙНА, КОЯТО СЕ БОРИ С АГРЕСОРА, ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛИ КАКЪВ ДА Е МИРЪТ

Киев, 05 юни 2024.-  Единствената справедлива основа за постигане на мир в Украйна е Формулата на мира на президента Володимир Зеленский. Украйна, която страда от опустошителните последици от руската агресия, трябва да определи какъв да бъде мирът.

Това се казва в съобщение на пресслужбата на МВнР на Украйна.

От ведомството подчертаха, че са взели предвид думите на министъра на външните работи на КНР Ван И, който обясни решението да не изпраща представител на Пекин на срещата на върха в Швейцария поради липсата на условия за мирни преговори между Украйна и Русия.

Сега относно изявленията на Ван И за нов “мирен план“ на Пекин, за който се предполага, че е подкрепен от 26 държави, а Украйна и Русия поотделно “потвърдиха по-голямата част от съдържанието“. “Китай с право декларира уважението си към суверенитета и териториалната цялост на всички страни по света и решимостта си да се бори за мир с всички сили. Срещата на върха за глобалния мир ще се проведе в Швейцария следващата седмица. Вярваме, че всички страни, които искрено се стремят към възстановяването на мира, трябва да работят заедно за успешното му осъществяване, а не да подкопават организацията на срещата на върха“, отбелязват от родното МВнР.

Там също така подчертаха, че участието на върховен представител на КНР в този самит може да бъде добра възможност да се даде практически принос за постигането на справедлив и траен мир в Украйна, възстановяване на нейната териториална цялост. “На фона на четирите срещи на върха между Китай и държавата-агресор Русия на ниво лидери, които се проведоха от началото на пълномащабното нахлуване, това би било важен сигнал за балансираната позиция на Китай“, четем в съобщението.

“Именно Украйна, на чиято територия бушува войната, като страна, която страда от опустошителните последици от руската агресия, трябва да определи какъв да бъде мирът. Единствената справедлива основа за постигането на такъв мир е Формулата на мира на Президентът на Украйна Володимир Зеленски“, обобщиха от МВнР на Украйна.

Според медиите, Китай е потвърдил, че няма да участва в срещата на върха за глобалния мир, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Очаква се за участие в нея да пристигнат делегации от над 100 страни. САЩ ще бъдат представени на ниво вицепрезидент.(УВести)