Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

У НАС СЕ ПОЯВИ НОВА ФОРМА НА ИЗМЯНА – “ВЕРБАЛНА ПОДКРЕПА НА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ”

Киев, 04 юни 2024.- В Украйна Държавното бюро за разследване (ДБР) и лингвисти, сравнявайки речта на руския диктатор Владимир Путин преди пълномащабна инвазия и изявленията на редица украински народни депутати, които в момента са заподозрени в държавна измяна, откриха “странни” съвпадения.

Олександър Удовиченко

Това заяви първият заместник-директор на ДБР Олександър Удовиченко, информира “Цензор.НЕТ”.

“Всички бяхме поразени от случилото се, целият свят гледаше обръщението на президента на вражеската страна, чуха наративи, с които той обоснова необходимостта от т.н. специална военна операция (СВО). И, знаете ли, тогава аз имах чувството, че това вече е ставало, вече съм го чувал – това е нещо като “дежавю”, каза Удовиченко.

По думите му, тогава ДБР започва да анализира публичните изказвания на украински политици. “И разбрахме, че именно тези наративи на Путин някои украински политици внасят в обществото ни напоследък, формирайки, всъщност, специфично обществено мнение“, отбеляза Удовиченко.

Така, както той обясни, в практиката на украинските служители на реда се появи нова форма на престъплението: държавна измяна – “вербална подкрепа на подривна дейност”.

Удовиченко каза, че след като главният прокурор на Украйна е бил убеден в необходимостта от прилагане на нов модел за определяне на държавната измяна, те са започнали да работят директно с лингвистични експерти.

Нестор Шуфрич – вербален
предател

“Нека обясня с обикновени думи: речта на Путин беше сравнена с публичните изявления на нашите депутати и политически фигури като Кузмин, Кива, Рабинович, Волошин, Шуфрич. Експертите казаха: “Да, фразите наистина са идентични.“ И така, наративите, които Путин озвучи, нашите народни депутати внедряваха и разпространяваха в украинското общество за известно време, формираха общественото мнение“, обърна внимание Олександър Удовиченко.

Говорейки по шпионски, те отработваха поставената от Кремъл задача. Това в никакъв случай не беше политическа позиция – това беше подготовка на общественото мнение за процесите, които, за съжаление, протичат днес у нас, отбеляза Удовиченко.

Според активистите на обществената организация “Чесно” (“Честно”), над 50 народни депутати фигурират като заподозрени в редица наказателни производства.(УВести)