Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САМОЛЕТИ SAAB-340 ЩЕ ПОМОГНАТ НАШИТЕ F-16 ДА НЕ СТАНАТ МИШЕНА ЗА РУСКИТЕ СУ-35

Киев, 04 юни 2024.- Нашите F-16 ще получават точните координати на целта благодарение на данните от самолета за радиолокационно следене Saab-340, който ни беше предаден от Швеция, отбеляза Константин Криволап – инженер-изпитател на КБ “Антонов”, авиационен експерт. Това сподели той пред “Еспресо”.

По всяка вероятност, F-16 ще се появат в нашето неба до края на юни т.г.

“Получаваме много информация от нашите партньори, имаме противовъздушна отбрана, имаме специални радари, които наблюдават и въздушното пространство на Украйна. По границата с Полша и Румъния летят самолетите за наблюдение на НАТО AVACS, които виждат някъде на 800 км. Друг източник на информация за нас са дронове, които обикалят над Черно море и дори летят до Геленджик, където може да отмаря Путин. Преди да получим Saab-340 имахме опасения относно обхвата на радарите на F-16, които скоро ще работят в нашето небе. Ако този радар е с по-малък обсег от радара на Су-35, ако ракетите ни имат по-малък обсег от руския Су-35, тогава F-16 ще се превърнат в мишена за Су-35”, – отбеляза авиационният експерт.

Епичната битка предстои: F-16 или Су-35?

Според него, с появата на шведския самолет Saab-340, който вижда цялото пространство, предаваната информация ще се поема от F-16. “Дори ако радарът на F-16 няма да види целта, самолетът ще знае точните й координати благодарение на данните от Saab-340. Пилотът на F-16 ще трябва само да изстреля ракетата, защото ракетата също ще получи целеуказване. По този начин проблемът е решен и с радарите, и със Су-35, и с ракетите. С други думи, шведите ни предоставят една от най-новите модификации на радара на Saab-340. Този шведски самолет вижда всичко, което лети в нашата посока, така че можем да осигурим целеуказване с всичко, което имаме, за да поразяваме точно, надеждно и качествено целите на противника“, обобщи Константин Криволап.(УВести)

Още по въпроса:

ШВЕЦИЯ ЩЕ ДОСТАВИ НА УКРАЙНА САМОЛЕТ ЗА ВЪЗДУШНО СЛЕДЕНЕ И УПРАВЛЕНИЕ