Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЛОШИ ЛИ СЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНСКИЙ? И ДА, И НЕ

Киев, 04 юни 2024.- Над 90% от украинците искат да видят Украйна като напълно функционираща демокрация. В същото време 43% смятат, че ситуацията с демокрацията се е влошила по време на президентството на Володимир Зеленский.

Това показват данни от проучване на Киевския международен институт по социология.

Анкетираните бяха попитани дали влошаването на ситуацията с демокрацията е по-скоро следствие от обективните обстоятелства на военното положение или по-скоро следствие от опитите на властта да ограничи правата и свободите на гражданите?

19% от допитаните смятат, че ситуацията с демокрацията се е подобрила, а 29% – че не се е променила, т.е. общо 48% отговарят, че всичко е добре.

В същото време 43% от анкетираните виждат известно влошаване. Сред тях 11% го свързват предимно с обективните обстоятелства на военно време, а 28% – с опитите на властите да ограничат правата и свободите на гражданите. Други 3% посочват и двете причини.

На 20 май се навършиха пет години от идването на власт на Володимир Зеленский. Мандатът му свърши, но по време на война изборите не могат да се провеждат.(УВести)