Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЛГИЯ ПРЕДЛАГА УНГАРИЯ ДА БЪДЕ ЛИШЕНА ОТ ПРАВО НА ГЛАС В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Киев, 04 юни 2024.- Белгия предлага на правителствата на страните-членки на ЕС да започнат процедура по отнемане на правото на глас на Унгария.

Идеята е обнародвана от белгийския министър на външните работи Ая Лябиб, съобщава DW.

Лябиб се изказа в полза на прилагането на процедурата за гласуване на недоверие спрямо Унгария съгласно член 7 от Договора за ЕС. “Имаме Европа, която иска да продължи напред и, за съжаление, някои държави, по-специално една държава, все по-често възприемат блокираща позиция и позиция на вето. Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: за отидем до край и да активирайте член 7, който предвижда прекратяване на правото на вето“, каза тя.

Виктор Орбан, премиер на Унгария, е човек на Путин в ЕС и НАТО

“Това е моментът на истината. Или изпълняваме дълга си, което изисква политическа смелост и воля. Или да ползваме механизми, които не работят. И така, трябва да изберем. Ако отиваме докрай с този механизъм, то той трябва да работи. Но ако той не работи, трябва да го реформираме, това е бъдещето на ЕС“, добави министърът.

През юли Унгария трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС до края на 2024 г. Това ще й даде повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на Европейския съюз. Съответно, под заплаха може да се окаже военната помощ за Украйна, санкциите против Русия и присъединяването на Украйна към ЕС.

Както беше съобщено по-рано, унгарският премиер Виктор Орбан иска да създаде проруска коалиция в новия Европейски парламент, за да окаже натиск върху Украйна.(УВести)