Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE TELEGRAPH: АКО СЕ ДОКОПА ДО РЕСУРСИТЕ НА УКРАЙНА, ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН

Киев, 03 юни 2024 г.- Ако Русия можеше да превземе цяла Украйна, това би било безценен подарък за Кремъл, пише The Telegraph. И не става въпрос за политическа победа на Русия или дори за военен триумф под формата на излизане към границите на ЕС. Става дума за всичко, което Москва ще получи, ако й бъде позволено да поеме пълен контрол над своя съсед.

Завземането на Украйна ще обогати значително Русия. Този нов, по-богат и по-мощен Кремъл ще бъде добре оборудван за бъдеща агресия и икономическо изнудване на Запада.

Газовият шантаж на Русия след пълномащабна инвазия е добър индикатор за това какво може да стане, ако Путин постигне своето. Последствията от пълния контрол на Москва над Украйна няма да се почувстват веднага. Те ще се развиват в продължение на години и десетилетия, засягайки всяко кътче на земята и причинявайки хаос на световната икономика, предполага Лилиан Байвингс.

Нека да разгледаме първо краткосрочната перспектива, ако Русия доминира над цялата територия на Украйна.

Първо, Москва получава пълен контрол над черноморските пристанища на Украйна, през които се изнася произведеното от нея зърно, способно да изхрани 400 млн. души в света, най-вече в Азия и Африка.

Второ, Русия получава пълен достъп до военно-промишления комплекс, който Украйна изгражда през последните две години. Не, не само западни оръжия, но и оръжия, разработени от самата Украйна. Путин също ще получи достъп до активите на украинските селскостопански и стоманени гиганти – Украйна е 20-ят по големина производител на стомана в света.

Трето, в Украйна има 500 хил. т запаси от литий – най-големите в Европа, а той е критичен компонент на електрическите превозни средства, които тепърва активно навлизат в икономиката и бита. Началото на добива на литий е прекъснато от войната. Русия може да получи напълно неизползван ресурс, който неминуемо ще използва.

Четвърто, Москва също може да получи огромни запаси от газ и четири АЕЦ на Украйна. От началото на пълномащабната инвазия Русия вече е окупирала най-голямата централа в Европа – Запорожка АЕЦ. А обменът на електроенергия, който се осъществява между Украйна и Европа след свързването на енергосистемите през 2022 г.? Може да се окаже и в ръцете на Русия.

“Всяко забавяне на доставката на помощ, всеки километър, изминат от Русия на бойното поле в нейния тласък на запад, доближава Кремъл до тази крайна награда“, заключава Байвингс.

По-рано вестник The Telegraph съобщи, че поражението на Украйна потенциално ще доведе до разпадане на НАТО. Ако Украйна загуби и руската агресия се обърне против съюзници от НАТО като балтийските държави или Полша, трябва да очакваме алиансът да се разпокъса или дори да бъде заменен от страните, които не могат да си позволят да останат уязвими поради слабостта на техните така наречени съюзници.(УВести)