Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАРИАНТИ КАК ДА ЗАВЪРШИ ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА

Безизходица е най-лошият възможен изход, освен, разбира се, пълна победа за Русия

Киев, 03 юни 2024.- След като САЩ одобриха отпускането на $61 млрд. помощ за Украйна, мнозина призовават Белия дом най-накрая да вземе решение за целите си във войната.

Ако поражението на Украйна не е алтернатива и безизходицата просто ще продължи касапницата до безкрайност, тогава “единственият останал вариант е поражението на Русия. Но какво точно ще означава това?“, пита в колона за The Hill проф. Александър Мотил – професор по политически науки в Рътгърския университет в Нюарк.

“Всъщност има два сценария: победа на Украйна и поражение на Русия. Белият дом трябва да се спре на един от вариантите и енергично да го прилага. Това изисква политическа воля и решителност, тъй като нито един от сценариите не изисква гениалност, за да си представи или реализира“, пише професорът.

Пълно поражение на Русия

Първият сценарий, според Мотил, предвижда “пълно поражение на Русия” – нейните въоръжени сили ще бъдат разбити на фронтовата линия, ще отстъпят и ще предадат цялата територия, която Русия е окупирала след 2014 г., включително целия Донбас и Крим.

Ако това стане, тогава, според професора, Владимир Путин ще бъде дискредитиран и най-вероятно свален. Руснаците ще бъдат принудени и биха искали да дадат сигнал за установяване на мир.

Такова гръмко поражение ще се основава на значително увеличените доставки от Запада на всички оръжия и боеприпаси, необходими на Украйна за защита от руските бомби и за отстъплението на руските войски. Технически това е възможно, но само ако западните лидери са готови да действат с енергия и визия и да убедят своите граждани, че малките жертви днес ще донесат огромни дивиденти утре.

“Последиците от подобно поражение биха били от полза за украинците, руснаците и останалия свят. Украйна щеше да оцелее. Русия най-накрая ще се отърве от един геноциден, подстрекаващ към война диктатор, който изпрати стотици хиляди млади руснаци в гробовете им. Тя може да започне да се връща към нещо, което прилича на нормален живот. Светът може да въздъхне с облекчение от колапса на руската експанзионистична машина“, описва Мотил изхода от такъв сценарий.

Той вярва, че националните малцинства в Русия може да бъдат окуражени от падането на режима преди независимостта, тъй като армията ще бъде твърде изтощена, за да се намеси. Примерът с разпадането на Съветския съюз подсказва, че разпадането на Руската Федерация може да бъде мирно – “но само ако, както е много вероятно, по-прагматичните наследници на Путин приемат реалността“.

Освобождаване от Украйна на територии, окупирани от Русия след февруари 2022 г.

Вторият сценарий предвижда Украйна да освободи всички окупирани след 2022 г. територии. Според Мотил, този вариант ще разочарова украинците, но все пак ще означава поражение на Русия. Това също ще изисква много повече военна помощ за Украйна от Запада, но тъй като сумите ще бъдат по-малки, отколкото в първия сценарий, на западните лидери вероятно ще им е по-лесно да убедят своите избиратели да направят необходимите жертви.

“При този сценарий Путин едва ли ще оцелее политически, но шансовете неговите наследници да изпитат желание да променят радикално курса си ще бъдат по-малки. Пълното поражение би било травма, която може да доведе до пълно преосмисляне на вътрешните и външните приоритети на Русия, но частичното поражение вероятно би накарало наследниците на Путин да направят незначителни промени, като същевременно поддържат много от неговите империалистически цели. Вероятно те ще смятат това поражение за временен неуспех, който ще им позволи да продължат с реорганизацията, превъоръжаването и възобновяването на военните действия“, смята Мотил.

Професорът отбелязва, че и в двата сценария е необходимо продължаване на западната помощ за Украйна, както и значително укрепване на политическата воля на Запада. “И двете цели могат да бъдат постигнати, ако Западът го иска“, смята ученият.

Патовата ситуация е най-лошият вариант

Според Мотил, основната разлика между сценариите за поражение се крие в резултатите за Русия. Пълномащабно поражение ще означава появата на квазидемократична Русия, която в отслабена държава може да стане жертва на някои сепаратистки движения. В идеалния случай новите лидери на Русия ще бъдат достатъчно образовани, за да разберат, че демокрацията е по-добра от империята и че предоставянето на автономия на недоволните региони е много по-ефективно от потискането. Тъй като Путин и неговите най-близки поддръжници вече няма да бъдат в този сценарий, има голяма вероятност този избор да бъде направен.

“Вторият сценарий, частичното изтегляне на руските войски, на пръв поглед изглежда по-малко рискован за Русия, но всъщност не е така. Руският режим вероятно ще остане дълбоко авторитарен и неговите империалистически стремежи ще продължат да съществуват. Войната с Украйна няма да свърши, а само ще бъде отложена“, обяснява разликата професорът и добавя, че “частично поражение все още ще тласка неруските малцинства да търсят независимост и тъй като руската армия ще остане непокътната, а нейните лидери лоялни за империята, гражданските вълнения могат да избухнат във война, което е катастрофална перспектива за Русия и всички нейни съседи“.

“А какво ще стане, ако нито един от тези варианти не бъде реализиран и Западът остане ангажиран с политиката на безизходица? Украинците и руснаците ще умират в огромни количества. Украинската и руската инфраструктура ще продължат да се рушат. Милиони украинци и руснаци ще избягат в Европа и рано или късно военните действия определено ще се “прехвърлят“ към балтийските държави, Молдова, Полша и други страни от “близката чужбина“ на Русия“, прогнозира професорът.

“С други думи, безизходица е най-лошият възможен изход, освен, разбира се, пълна победа за Русия. След като унищожи Украйна, Путин ще влезе в Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова и Казахстан – може би последователно, може би едновременно. Ако НАТО не реагира, резултатът ще бъде надигане на руски “колос” и окончателната смърт на демокрацията. Ако НАТО реагира, резултатът ще бъде Трета световна война. Като цяло изглежда, че победата над Русия и рискуването на нейното мирно разчленяване може да е по-добър вариант от Армагедон“, обобщава проф. Мотил.(УВести)