Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪРВИЯТ ЧУЖДЕСТРАНЕН ИНСТРУКТОР -ЛЕТЕЦ ЗА F-16 ВЕЧЕ Е В УКРАЙНА

Киев, 02 юни 2024.- Първият чуждестранен инструктор по оперативно използване на изтребители F-16, които скоро трябва да бъде предадени от партньорските страни, вече пристигна в Украйна. Това е първият офицер от летателния състав на ВВС на Гърция, пише гръцкото издание Defense-Point.

“След като са експлоатирали изтребителите F-16 в продължение на почти четири десетилетия и благодарение на непрекъснатата турска агресия, гръцките военновъздушни сили са натрупали огромен опит и познания в оперативното използване на този изтребител в мисии “въздух-въздух”, особено в близък въздушен бой“, съобщава изданието.

Журналистите предполагат, че пристигането на гръцкия пилот в столицата на Украйна е част от инициативата “F-16 Training Coalition“ – международна коалиция, създадена на 13 юли 2023 г. на срещата на върха на НАТО във Вилнюс за обучение на украински пилоти и технически персонал за работи върху този тип изтребител. Първоначално коалицията включваше 11 страни – членки на НАТО – Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Холандия.

Както беше отбелязано, Украйна скоро трябва да получи първите бойни самолети западен модел, но точната дата остава тайна. Най-вероятно те ще дойдат от Дания и става дума за три ескадрили.(УВести)