Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЗА УКРАЙНА В ШВЕЙЦАРИЯ СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ?

Самитът ще засили преговорната позиция на Украйна за в бъдеще и ще докаже на Путин, че светът подкрепя алтернативна стратегия, а не неговия план с частична капитулация

Киев, 02 юни 2024.- Срещата на върха за Украйна ще се проведе след две седмици, на 15-16 юни, в курорта Бюргенщок близо до Люцерн (Швейцария).

Курорт Бюргенщок

За първи път украинската страна заговори за среща през пролетта на 2023 г., като посочи желаната дата – 500 дни от началото на пълномащабната руска агресия. Конкретиката обаче излезе едва миналата зима, отбелязва “РБК-Украйна“.

През 2022 г. президентът Володимир Зеленский представи “формула за мир“ от 10 точки. За изпълнението му бяха проведени срещи на ниво съветници в Копенхаген, Джеда, Малта и Давос. През януари 2024 г. стана известно, че Швейцария ще бъде домакин на такъв световен самит.

Киев покани над 160 делегации, включително членове на G-7, G-20, БРИКС, Ватикана, Европейския съюз, Съвета на Европа и ОССЕ. До онзи ден участие са потвърдили около 90 страни – от Кот д’Ивоар и Кабо Верде до Индия и Западна Европа. Много от тях ще бъдат представени на най-високо ниво. На форума ще дойдат френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, японският премиер Фумио Кишида и други лидери.

Защо Русия не е поканена

“Между 2014 и 2022 г. проведохме около 200 кръга преговори с Русия в различни формати, но нищо не проработи и всичко завърши с пълномащабна инвазия. Следователно е безсмислено Русия да се кани на масата за преговори, ако не може да бъде принудена да действаме честно“, обясни украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Тази първа среща на върха е необходима, за да се разработи план за постигане на мир за Украйна. Всички (десет) точки от украинската формула няма да бъдат предложени. Изглежда, че поради компромис и за да привлекат възможно най-много участници, те самитът ще се спре върху три теми: енергийна и ядрена сигурност, свобода на корабоплаването, обмен на затворници (връщане на депортирани деца).

Конкретни държави ще отговарят за тяхното популяризиране. Както пише Bloomberg, една от целите е да се споразумеят как да въвлекат Русия в мирния процес. Тогава договорената позиция ще бъде предадена на Кремъл. Въпреки че Владимир Путин наскоро каза, че не разбира с кого да преговаря в Украйна. В същото време той оказва натиск върху други партньори, отказвайки да участва в срещата на върха. Според шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, щом Путин не го иска толкова много, значи форумът е важен.

От тази гледна точка наистина е важно да привлечем колкото се може повече делегации.

Защо Украйна зове Байдън и Си Дзинпин

Миналата седмица Зеленский покани президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин. Както пише Ройтерс, няма съмнения относно участието на делегацията от Вашингтон. Американската страна беше включена в подготовката на самата среща на върха като един от ключовите играчи.

“Взехме активно участие във всяка от предишните украински мирни срещи на върха. И ще бъдем представени на тази предстояща среща на върха”, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, без да уточнява дали Байдън ще дойде или не.

Участието на Китай е желателно, защото има голямо влияние върху Русия. И ако Пекин подкрепя мирните инициативи, Москва ще трябва да вземе това предвид. Украйна не разчита на защита от Китай, а на присъствието си на форума, каза Зеленский.

Володимир Фесенко

Според политолога Володимир Фесенко, президентът е преследвал различни мотиви, когато се е обръщал към Си и Байдън. Почти сигурно няма да има китайски лидер в Швейцария. Първо, наскоро, през май, той обиколи европейските страни. Второ, той априори не участва в срещи на върха, освен ако те не преследват китайските интереси.

“Най-вероятно това беше призив към Си Дзинпин, така че не той лично, а Китай като участник да дойде на срещата на върха. Защото в противен случай Пекин може да загуби потенциалната роля на посредник в бъдещи преговори“, смята Фесенко.

Що се отнася до Байдън, също не става дума толкова за участие, колкото за присъствие. Фесенко смята, че Украйна ще се задоволи дори с видеообръщение на президента на САЩ. Това е необходимо, за да се придаде по-голяма тежест, в противен случай Русия ще го приеме като разногласия между Киев и Вашингтон.

“Ако Байдън не участва под една или друга форма, това косвено ще облагодетелства Путин. Не напразно борбата срещу мирната среща се превърна в един от основните външни приоритети за него. Не можете да му правите такива подаръци“, добави той.

Отсъствието им ще се отрази ли на резултатите от срещата на върха?

Западните медии клонят към факта, че Байдън ще пропусне този самит. След среща на лидерите на G-7 в Италия на 15 юни той ще отиде на кампания за набиране на средства в Лос Анджелис, където към него ще се присъединят актьорите Джордж Клуни, Джулия Робъртс и бившият президент Барак Обама. Това решение подчертава приоритета – да се изпревари Доналд Тръмп в ключови щати, пише Bloomberg.

Както се очакваше, новината не хареса на Владимир Зеленский. Според него, Байдън е необходим за мирната среща на върха и ако той не присъства, “Путин ще ръкопляска изправен“.

Фесенко смята, че решението е взето в Белия дом, изглежда не по политически, а по лични причини. Вероятно е трудно за Джо Байдън на неговата възраст да издържи две поредни интензивни срещи на върха, а и предстои предизборна кампания. Според него, ако говорим за работата по окончателния документ, тогава е по-добре делегацията да се ръководи от държавния секретар Антъни Блинкен. “Като ръководител на външнополитическото ведомство той може да бъде по-полезен“, подчертава политологът.

Участието на китайската делегация остава под голям въпрос. Пекин се смята за важна фигура в предстоящия мирен процес предвид близките му връзки с Москва, но преди това е пропускал повечето срещи.

Китай и редица други страни от така наречения Глобален Юг настояват за незабавно привличане на Русия в този процес. Украйна и нейните съюзници против. Поне докато не бъде договорен основен комплект от принципи.

На срещата в Пекин главният съветник на президента на Бразилия Селсо Аморим и китайският външен министър Ван И заявиха, че ще подкрепят мирна конференция с равностойно участие на Русия и Украйна.

Според Politico, Китай преди това е казал на европейските дипломати, че все още се колебае относно Швейцария. Най-вероятно Ван I няма да присъства, тъй като на 10-11 юни в Нижни Новгород е насрочена среща на външните министри от БРИКС. И Русия ще направи всичко възможно да убеди партньорите си да не отиват там.

Дори да има видеообръщение от Байдън, ще е успех за Володимир Зеленский

Онзи ден прессекретарят на китайското министерство на външните работи Мао Нин потвърди, че позицията не се е променила и тя “няма какво да сподели” по въпроса дали нейната страна ще бъде представена. Въпреки че западната преса пише, че Индия и Бразилия ще бъдат представени от “младши служители”, Китай може да направи същото.

Участието на американската и китайската делегации, но не на най-високо ниво, няма да повлияе на резултатите от срещата, обяснява Володимир Фесенко. Защото по правило всички окончателни решения се съгласуват предварително.

“Трябва да се разбере, че дори китайците да дойдат, те няма да подпишат нищо. Най-много един или друг представител на Китай да действа като наблюдател. И независимо дали Байдън идва или не, Русия при всички случаи ще оцени негативно срещата, “ каза той в коментар за “РБК Украйна”.

Според него, Пекин ще продължи да се придържа към двойна позиция, формално запазвайки “неутралитета” на Китай. Швейцарският форум не е китайска игра. Но все пак е важно гой да присъства поне в статута на наблюдател. В края на краищата, като цяло няма толкова много такива глобални срещи на върха. По представителност тя може да се сравни с годишната среща на Общото събрание на ООН и донякъде с конференциите в Мюнхен и Давос.

Какви резултати може да даде самит в Швейцария?

Преди две седмици президентът Зеленский каза, че съюзниците не настояват Украйна да преговаря с Русия, но “в световната атмосфера този въпрос витае“. Той се надява, че срещата на върха ще доведе до съвместно комюнике за енергийната сигурност, свободното корабоплаване и обмена на военнопленници. “Ако има сериозен брой държави и съответно комюнике, смятам, че това ще бъде нашето дипломатическо предимство. След това можем да организираме платформи в определени държави, където всяка една от тези точки да бъде технически отработена. И след това да предадем плана на Москва“, отбеляза той.

Очевидно, срещата в Швейцария няма да доведе до сериозен пробив и няма да донесе незабавен мир. Това е невъзможно дори на теория, подчертава Володимир Фесенко.

Според него, самитът ще засили преговорната позиция на Украйна за в бъдеще. И ще докаже на Путин, че светът подкрепя алтернативна стратегия, а не неговия план с принудителна частична капитулация.

“В момента са предложени три теми – това е компромис за началото на преговорите. “Формулата на мира” ще остане като наша стратегическа програма. И тук имаме нужда от отделна стратегия и тактика за поетапно въвличане на Русия, но от силна позиция, когато част от международната общност ще застане зад нас, това ще бъде важен фактор, защото ние не предлагаме еднолично компромисни варианти, на които Путин трябва да отговори“, обясни политологът.

Друг конкретен резултат ще бъде легитимирането на началото на преговорния процес. Защото преди срещата позицията на Украйна е “никакви преговори с Путин”. Всъщност, една от основните задачи е легитимирането на този процес за много украинци и в света, добави той.

По-рано стана известно, че Европейският съюз уж обмисля провеждането на следващата конференция с Русия. Според Bloomberg, това може да стане през есента т.г. в Саудитска Арабия.

Фесенко се съмнява, че идеята наистина се обсъжда, тъй като Брюксел обикновено не води тайна дипломация. Самата идея напомня инициативата на Бразилия и Китай да съберат Украйна и Руската Федерация на масата за преговори, но все пак има чисто абстрактен характер. Но ако такова решение все пак се появи, то не преди изборите за Европейски парламент и обновяването на ръководството на ЕС. Ето защо е малко вероятно следващата среща на върха за Украйна да се проведе тази есен в Саудитска Арабия. Както показва опитът, организирането на такива срещи отнема поне няколко месеца.(УВести)