Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ДНІПРОГЕС” Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ СЛЕД РУСКИ РАКЕТЕН УДАР

Киев, 02 юни 2024.- Украинската ВЕЦ на река Днепър близо до град Запорижжя, известна още като “ДніпроГЕС” е в критично състояние след руска ракетна атака, съобщиха вчера от Запорожката областна военна администрация.

Експерти трябва да дадат оценка на безопасността за язовира и стената му, на самата централа, каза началникът на Запорожката ОВА Иван Федоров.

Днепърската ВЕЦ, изградена още през 30-те години на ХХ в. по време на т.н. индустриализация на СССР по западни проекти и със западни инженери, е атакувана неколкократно през последните месеци. Пожар избухна след масирано ракетно нападение в края на март. Тогава тя претърпя сериозни щети и трябваше да преустанови за кратко дейността си.

В нощта срещу събота “ДніпроГЕС” е била поразена, автомобилното движение по язовирната стена е било спряно за събота и неделя до изясняване на щетите и доколко ситуацията е опасна.

През нощта в събота Русия извърши мащабна атака с почти 100 ракети и дронове изключително по енергийни обекти в пет украински области, включително Днипропетровска, Донецка, Кировоградска, Ивано-Франкивска, Лвивска и Закарпатска области.

В момента в Украйна е въведе жесток режим на тока. Електроенергията се внася от съседните страни – Полша, Румъния, Словакия.

Водната електроцентрала край Запорижжя досега е взривявана два пъти – през 1941 г. от отстъпващата Червена армия и през 1943 г. от отстъпващия Вермахт.(УВести)