Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ХАГА” ЗА РУСКАТА АГРЕСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е “ГВОЗДЕЯТ” В РЕПЕРТОАРА НА “ИВАН ВАЗОВ”

София, 01 юни 2024.- Снощи в Народния театър “Иван Вазов” беше поредното представление на “Хага” – пиеса на украинската авторка Саша Денисова.

Премиерата на постановката тук се състоя през есента на м.г. Тя е “гвоздеят” на програмата на театъра и продължава да пълни залата. Но този път, освен обикновени зрители, по покана на украинското посолство “Хага” събра и част от политическия елит на България. Събитието уважиха и обществени дейци, журналисти, публицисти, преподаватели-украинисти, представители на украинската диаспора.

Написана скоро след началото на руската военната агресия против Украйна (февруари 2022 г.), пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни с.г. Саша Денисова я поставя в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ. В Народния театър “Иван Вазов” творбата е поставена от режисьора Галин Стоев.

В “Хага” играят такива известни български актьори, като Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов и др.

В спектакъла е представено цялото военно-политическо, идеологическо и пропагандистко обкръжение на руския диктатор Путин (ролята му се играе от жена), взело решение за пълномащабна война против Украйна. Та този тесен кръг на Путин заедно с него самия се озовава в Хага, и там единственото място, където всички могат да се съберат заедно и да отправят взаимни обвинения и взаимно да се топят, е затворническа столова…

Пиесата “Хага“ е гротеска, тя е смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната против Украйна, споделя Галин Стоев.

В нея се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската Федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

Текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в Международния наказателен съд в Хага за военни престъпления и престъпления против човечеството.

“Всичко това става в главата на дете, което ще се превърне в главен обвинител. В този смисъл “Хага“ е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност. В това поле на игра фрагментите на “нормалността“, която сме загубили заради войната, влизат в пряко взаимодействие помежду си. Това изгражда своеобразен лабиринт, в който зрителят може да изследва границите на личното си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен”, казва режисьорът.

Наскоро “Хага” направо грабна националната награда “ИКАР 2024” за най-добър спектакъл и за сценография на Борис Далчев и костюми на Кънчо Касабов.

Впрочем, спектакълът предизвика разнопосочни мнения. Ето какво в местни медии за “Хага” написа българската писателка Милена Фучеджиева: “Изключителна режисура на Галин Стоев, вдигнала драматургията на световно ниво. Великолепен актьорски състав. Постановката е забавна и страшна едновременно. Черен хумор в изобилие и един монолог на КГБ, от който ти настръхват косите, защото на моменти е твърде двусмислен. Великолепни актьори – отново. Неслучайно точно те са в Народния театър. Поздравления за директора, поел сериозен риск с тази постановка, знаейки какви са нагласите сред немалка част от българите. Режисьорски „Хага“ е на второ място след Робърт Уилсън в класацията ми за представленията в Народния. Ако подкрепяте Русия във войната, не гледайте „Хага“, защото много ще ви заболи и вбеси. Иронията е горчива, историята е трагична. Пиесата би искала да е пророческа. Тепърва ще видим неща, които няма да са театър и няма да ни се гледат, но изглеждат като неизбежни. И както каза човекът от КГБ, тази война никога не е спирала“.

А ето и мнението на българската актриса Ирен Кривошиева, която стана американска гражданка: “Напуснах постановката “Хага” в Народния театър. Политиката е мръсна работа и няма място в театъра. Не съм русофоб, нито русофил, но като актриса зная едно: Не бива да се подиграваме с класици като Пушкин и Чехов с неговата “Вишнева градина”. Актьорът, дори да мрази на сцената, го прави с любов, а театърът възпитава добродетели. Душата ме заболя, когато гледах как се употребява изкуството за политически цели”.(УВести)

Нашата справка:

Саша Денисова. Украински драматург и режисьор. Завършва филологическия факултет на Националния университет “Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център “Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър “Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по “Документален театър“ в британския театър “Роял Корт“, създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и “Хага“.

Галин Стоев. Работи като театрален режисьор от 1991 г. в София. Започва с класически репертоар, след което се насочва към модерни и съвременни текстове. След последвалия успех в България, работата му е представена на различни европейски сцени в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Русия, България, Аржентина, Италия. Решаваща се оказва срещата му с руския драматург Иван Вирипаев. Между 2002 и 2023 г. прави девет представления по негови текстове в различни европейски театри. От 2007 г. работи главно във Франция и Белгия, по-специално в La Comédie-Française, Le théâtre national de la Colline, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon, Odeon theatre del’Europe и др. От 2018 г. е артистичен директор на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National Toulouse Occitanie, където първата му постановка “Непоносимо дълги прегръдки“ от Иван Вирипаев получава наградата на френската критика Le prix du Syndicat de la critique. През януари 2023 г. е премиерата на най-новата му постановка “Вуйчо Ваньо“ от Антон Чехов в Odeon theatre del’Europe, Париж, продукция на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National, Тулуза в копродукция с Comédie – centre dramatique national de Reims и с подкрепата на Cercle de l’Odéon. Спектакълът е представен в рамките на един месец и има огромен успех. През 2019 г. Галин Стоев е удостоен със степен “Кавалер на ордена за изкуство и литература“ на Френската република.

Фоторепортаж на Васил Жукивский

.
.
.