Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ПОТВЪРДИХА: УКРАЙНА МОЖЕ С АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ДА УДРЯ ПО РУСИЯ, НО…

Киев, 31 май 2024.- Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наистина позволи на Украйна да нанася удари по територията на Русия, пише “Гласът на Америка” с позоваване на американски служител. Разрешението, обаче, важи само за руските позиции в Русия, откъдето врагът обстрелва съседния Харкив и Харкивска област.

“Президентът наскоро възложи на екипа си да намери възможност за използване на оръжия, предоставени от САЩ, за контраогън в района на Харкив, така че Украйна да може да нанася удар по руските сили, които ги атакуват или се готвят да ги атакуват от руската територия“, се казва в писмено съобщение, получено от журналистите на “Гласът на Америка” в отговор на молба за коментар на информация, публикувана по-рано от медиите.

В същото време служителят добави, че политиката на САЩ по отношение на забраната за използване на далекобойните ATACMS или удари на далечни разстояния по цели в Руската Федерация “не се е променила“.

Вчера, че американците позволиха на Въоръжените сили на Украйна да нанесат удари със западни оръжия по Русия в рамките на отбраната на Харкив, написа изданието Politico. Източниците му отбелязваха, че тази стъпка е сериозна промяна, която ще помогне на Украйна да защити по-добре втория си по големина град.

Малко преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предположи, че администрацията на Байдън може да приеме удари на украинската армия по обекти в Русия с използване на американско оръжие.

Някои държави, които са съюзници на Украйна, вече позволиха на Киев да удря с тяхното оръжие по територията на Русия. Това са Франция, Полша, Норвегия, Дания, Швеция, Литва, Чехия и други. Германия, Италия и Испания засега се въздържат.(УВести)