Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ НЯМА ДА УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЗА МИР В ШВЕЙЦАРИЯ

Киев, 31 май 2024.- Китай няма да участва в срещата на върха за Украйна, която ще се проведе в Швейцария следващия месец, съобщи “Дзеркало тижня“, като се позовава на Ройтерс.

Пекин е отхвърлил поканата, тъй като Русия не е поканена, което е било основното искане на Китай.

“Тази седмица Китай информира дипломатите, че неизпълнените условия за участие на Пекин в срещата включват признаване на конференцията както от Русия, така и от Украйна, равно участие на всички страни и справедливо обсъждане на всички предложения“, пише изданието.

Министерството на външните работи на Китай повтори, че “Пекин подкрепя свикването на мирна конференция, призната и от двете страни с равно участие на всички страни”.

През януари Украйна официално покани китайския лидер Си Дзинпин да участва в планираната среща на върха на световните лидери в Швейцария. Миналата неделя украинският президент Володимир Зеленский отново призова Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън да участват в проявата. Вашингтон потвърди участието, но на какво ниво засега не е известно. Но най-вероятно без Байдън.

Мирната среща на върха е насрочена за 15-16 юни в Бюргенщок, близо до град Люцерн в Швейцария. Очаква се да бъдат разгледани начините за мирно уреждане на войната на Русия против Украйна според украинската формула и, съответно, нормите на международното право. Русия не беше поканена, което разгневи нейния съюзник Китай, който предлага свой вариант за уреждане на “украинската криза”, както Петин нарича агресията на Русия против Украйна..(УВести)