Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ШВЕЦИЯ ЩЕ ДОСТАВИ НА УКРАЙНА САМОЛЕТ ЗА ВЪЗДУШНО СЛЕДЕНЕ И УПРАВЛЕНИЕ

Киев, 30 май 2024.- Швеция ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ за укрепване на противовъздушната отбрана. Това е 16-и пакет и ще бъде най-голям – 1,16 млрд. евро, който Швеция някого ни е предоставяла. Това съобщи министърът на отбраната на Швеция Пал Йонсон.

Според него, Швеция ще предаде на Украйна и самолет за въздушно следене и управление ASC 890. Той ще предостави на Украйна нови възможности за борба с въздушни и морски цели. По този начин ще се засили способността на ВСУ да идентифицират далечни цели. ASC 890 ще действа заедно с F-16, когато те ще пристигнат в Украйна. Заедно със самолетите Швеция предоставя и ракети въздух-въздух AMRAAM.

Освен това, Украйна ще получи целия запас от бронетранспортьори Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) за създаване на нови бригади и 155-мм артилерийски боеприпаси.

Швеция също така ще прехвърли излишните свои танкове, ще осигури поддръжка на прехвърленото преди това шведско оборудване, ще предостави финансова подкрепа на коалиции от сили и активи, както и средства, които ще позволят бърза и мащабна доставка на оборудване за Украйна.

Шведската агенция за отбранителни изследвания беше натоварена да подкрепи Украйна в създаването на собствен институт за отбранителни изследвания.

Освен това, в рамките на пакета се предвижда укрепване на командно-щабните способности на Украйна чрез предоставяне на терминали с абонамент за сателитна комуникация.

Официален Киев води също така  преговори за доставка на шведските изтребители “Грипън”.(УВести)