Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПУСКА ПЪРВАТА В СВЕТА ОНЛАЙН УСЛУГА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА БРАК

Киев, 30 май 2024.- Бета тестването на онлайн услугата за регистрация на брак стана достъпно в приложението “Дія” (“Действие”). Това е първата по рода си услуга в света, която ви позволява да регистрирате брак без да посещавате “Гражданско състояние”.

Това съобщи украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров.

“Скоро украинците ще могат да кандидатстват за брак и да го регистрират просто в приложението. За това няма да е необходимо да ходите никъде – “Дія” ще бъде достатъчна. Услугата ще бъде супер актуална за двойки от разстояние, както и за военните“, смята пан Михайло.

Той обясни, че системата ще предлага свободни дати за церемонията чрез видеовръзка, но не по-рано от пет дни преди самото радостно събитие.

Удостоверението за регистрация на брак ще бъде автоматично активирано и двойката ще може да поръча физически документ с доставка от “Укрпоща” или да се отбие в клон на “Укрпоща”.

До тестването могат да се присъедини само тези, които са:

– пълнолетни граждани на Украйна;

– имат идентификационен код (украински вариант на ЕГН)

– ID-лична карта или биометричен задграничен паспорт в “Дія”;

– неженени или официално разведени.

Украински бежанци в България твърдят, че спрямо България Украйна е много по-напред в цифровизация на държавни, финансови, банкови, общински, образователни и други услуги.(УВести)