Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ВНАСЯ ТОК ОТ ПЕТ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ

Киев, 29 май 2024.- Украйна внася електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова. Става въпрос за 18 821 МВт-час. В момента Украйна не изнася електроенергия, съобщават от държавната компания “Укренерго”.

Отбелязва се също, че на 28 май, по искане на оператора на полската енергийна система, Украйна е получила излишък от електроенергия от тази страна.

Но, въпреки вноса, в Украйна е наложен жесток режим на тока, особено в Южна и Източна Украйна – прифронтови региони.

По време на войната руските окупатори повредиха или унищожиха всички украински ТЕЦ, а делът на ВЕЦ в производството на енергия спадна до 5%. Това заяви Юрий Бойко, член на Надзорния съвет на “Укренерго”.

“Традиционно ТЕЦ-овете произвеждат почти 30% от електроенергията. Сега техният дял намаля до няколко процента“, каза той.

Според Юрий Бойко, хидроенергетиката също е претърпяла големи загуби. Две такива централи са напълно разрушени.

“Всичко това води до значителен недостиг на мощност в системата. Най-вече поради липсата на производство на електроенергия от ТЕЦ-овете“, обясни той.

Пан Юрий каза, че атомните централи работят, но през лятото много блокове ще бъдат ремонтирани.

Също така бяха унищожени до 40% (над 8 ГВт) от маневрените мощности, които се използваха за покриване на сутрешните и вечерните пикове на потребление. Дефицитът може да бъде покрит само частично чрез внос от ЕС на не повече от 1,7 ГВт.

Според Бойко, невъзможно е да се възстановят всички производствени мощности преди зимата. “Ограниченията в потреблението на електроенергия ще останат част от живота ни за дълго време поради големите загуби на мощност на украинските електроцентрали. Ремонтната кампания ще бъде по-трудна, защото сумата за възстановяване е много голяма“, допълни той.(УВести)