Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО ПРЕД bTV: ПУТИН СЕ СТРЕМИ КЪМ ЦЯЛА ЕВРОПА. ТОЙ Е ЛУД ИМПЕРАТОР

28 май 2024.- Възможен ли е скорошен край на войната в Украйна? Готови ли са властите в Киев на териториални отстъпки в името на мира? И колко още страната може да се защитава от руската агресия?

Отговорите на тези важни въпроси дава президентът на Украйна в периода 2014-2019 г. Петро Порошенко в специално интервю в bTV Новините. 

“Ситуацията в Украйна е много сложна. Имаме концентрирани руски войски в няколко посоки и сега можем да сравняваме – на 22 февруари 2022 г. 180-хилядна армия влезе в Украйна, в момента руските войски наброяват над 600 хил. войници в окупираните територии. Русия почти е утроила числеността на войските си, докато Украйна се бие със същата численост. Ние имаме по-добро въоръжение и по-добри муниции, но те не са достатъчни. Украйна възпира руската армия благодарение на уникалния характер на украинските въоръжени сили.

Посещавал съм войските на юг, на изток и на север към Харкив и мога да потвърдя, че ние се нуждаем спешно от въоръжение, противовъздушна отбрана, средна за радио-електронна борба и точно по този начин можем да възпрем Русия. Същевременно всеки месец Русия губи 24 хил. войници, което показва колко ефективни са украинските въоръжение сили. Зеленский и началникът на Генералния ни щаб казват, че разликата в загубите между руските въоръжени сили и украинските въоръжени сили е приблизително 1:3.

Готова ли е Украйна да направи евентуално териториални отстъпки в името на мира? Няма друга държава в света, която да иска мир повече от Украйна, защото ние плащаме най-високата цена за войната. Но това трябва да е мир, а не капитулация, не загуба и не победа на Русия. Става дума за самото съществуване на Украйна като нация и държава и затова на мен ми е много по-интересно не толкова какъв ще е резултатът от срещата на върха в Люцерн, Швейцария, а по-скоро от срещата на върха на НАТО в Съединените щати. Единственият инструмент за оказване на натиск върху Русия е НАТО. Затова ние сме тук, в София, на парламентарната асамблея на НАТО и се опитваме да подобрим решенията, които се взимат в подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Мирна Украйна означава победа. Въпросът е по какъв начин ще постигнем тази победа. За мен победата означава следното: първо – членство на Украйна в НАТО, второ – доставки на най-модерното въоръжение, без ограничения как те да се използват от украинските въоръжени сили, включително и срещу легитимни цели на руска територия, трето – още по-строги санкции против Русия, за да бъде възпрян Путин и да не може да финансира войната в Украйна, четвърто – финансова помощ за Украйна, и пето – членство на Украйна в Европейския съюз, четем на сайта на бТВ.(УВести)

Цялото интервю с президента Порошенко може да видите ТУК