Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАТО ПРИЗОВА ОТ СОФИЯ ДА СЕ РАЗРЕШИ КИЕВ ДА ОБСТРЕЛВА РУСИЯ СЪС ЗАПАДНИ ОРЪЖИЯ

Българският премиер Димитър Главчев потвърди, че  България ще продължи да подкрепя Украйна, колкото е необходимо

София, 27 май 2024.- НАТО демонстрира в София единство в подкрепата си за Украйна, призова тя да бъде засилена и направи стъпка към трасирането на пътя Киев да може да използва военната помощ и за удари по военни цели на руска територия, съобщава “Медиапул“.

Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в българската столица, прие декларация Украйна да получи разрешение в тази посока, въпреки че девет от делегатите в асамблеята гласуваха “против”.

С тези американски ПВО системи “Patriot” Украйна ще може да сваля руски самолети преди да пуснат планиращи бомби и крилати ракети над руската територия

Засега страните-членки на Алианса не разрешават на Киев да използва дареното въоръжение за удари по цели на руска територия, въпреки че президентът на Украйна Володимир Зеленский призовава системно западните партньори на Украйна да й позволят. 

Всяка страна трябва сама да вземе решение дали да даде зелена светлина на Украйна.

В приетата декларация от Парламентарната асамблея на НАТО е предвидено да не се поставят повече червени линии пред Украйна и да ѝ се осигури всичко възможно в “името на демокрацията”, включително вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг от дни настоява, че на Украйна трябва да се позволи да ползва военната помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия, а в София той уточни, че решението за това не е на НАТО, а на отделните страни, изпращащи оръжията.

Прието бе и предложението  НАТО да помага на Украйна с ПВО системи, включително “Patriot”.

Асамблеята препоръча още създаването на Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията.

Очаквано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Северноатлантическият алианс е въвлечен пряко в конфликта в Украйна и  “повишава градуса на ескалацията и се заиграва с военната реторика”.

Димитър Главчев

В рамките на форума служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, колкото е необходимо. Той за пореден път уточни обаче, че “никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна”.

Заседанието премина със знаковото отсъствие на президента Румен Радев, който от няколко дни е извън България. 

НАТО ще увеличи ролята си в помощта за Украйна

“Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, трябва да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът”, каза генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Той посочи, че безпрецедентно голямата военна помощ на съюзниците в Алианса за Украйна е помогнала на страната да освободи 50 процента от териториите, окупирани от Русия в началото на войната, но забавянията в обещаната помощ са имали негативни последствия в бойните действия в момента.

НАТО трябва да увеличи ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансов рамка за подпомагане на Киев. 

Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече, добави той.

По думите му НАТО се променя, НАТО реагира и се адаптира на променящия се свят.

“Сега живеем в по-опасен свят – НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността”, допълни Столтенберг.

“Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции – 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете”, коментира Столтенберг.

“Украйна ще бъде по-слаба, ако я подкрепяме с половинчати мерки”

Президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба каза от своя страна, че Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки. 

Михал Шчерба и Йенс СтолтенБерг

Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път, каза Михал Шчерба и добави, че е време  да се създаде Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО. 

Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено, каза Шчерба. 

“След повече от 800 дни от пълномащабното нападение на Русия в Украйна е лесно да се изгуби усещането за спешност, да се забрави какво е заложено на карта. Нашите приятели от Украйна обаче са с нас, за да ни го напомнят. Да ни напомнят, че всеки ден, всяка нощ, мъже, жени и деца в Украйна загиват, защото Русия води война“, коментира той. 

По думите му украинците ни напомнят, че “ние сме следващите в списъка на Путин“, ако Русия спечели войната.

Според него трябва да бъде изградено ново ускорение на военната подкрепа за Украйна.

Украйна може да се защити, само ако може да нападне линиите на доставка на Русия и основните операции, които тя провежда. Време е да разберем тази истина и да дадем възможност на Украйна да изпълни това, което е необходимо, заяви Шчерба.

Вижте как Русия поглежда и към нашите страни, как напада нашите демокрации, не с танкове, и въпреки това всеки ден ние сме изложени пред широки кампании за дезинформация, политическа корупция, десетки хиляди кибератаки, целенасочени убийства, действия на саботаж, терористични действия, палежи, експлозии и всичко това се случва на територията на НАТО, коментира Михал Шчерба. 

Нека ускорим реакцията на тези неприемливи провокации на Путин, които са насочени към границите на НАТО, призова той.

Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите, заяви Шчерба, съобщава “Медиапул“.(УВести)