Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ИСКА ДА ПРОВЕДЕ “МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ” С УЧАСТИЕТО И НА РУСИЯ. ПЕКИН ПРЕДЛАГА СЪЩОТО

Киев, 27 май 2024 г.- Bloomberg твърди, че външните министри на ЕС ще обсъдят днес как да намерят начин, който да “спаси имиджа“ на срещата на върха за мира в Швейцария на 16-17 юни.

Според изданието, важен въпрос за европейските чиновници е как да се премине от срещата на върха през юни към евентуална среща с участието на Русия в Саудитска Арабия през есента т.г.

Володимир Зеленский

Отбелязва се също, че украинският президент Володимир Зеленский “моли“ световните лидери да присъстват на рандеву в Швейцария и да се присъединят към неговата “Формула за мир“, състояща се от 10 точки.

В същото време Москва полага неимоверни усилия да предотврати това. Събеседниците на Bloomberg допълват, че Бразилия и Индия обмислят идеята да изпратят на събитието чиновници от по-нисък ранг. В същото време високопоставено лице може да дойде от Китай. Но засега Пекин, въпреки молбата на Зеленский, отказва да присъства на швейцарската мирна среща на най-високо ниво.

Изданието съобщава, че срещата на върха в Швейцария е фокусирана върху тесен набор от цели за привличане на възможно най-много страни от “Глобалния юг“ към събитието, включително Китай. В момента степента на присъствие на други държави, с изключение на западните съюзници на Украйна, не е ясна. Някои световни агенции пишат, че САЩ ще дойдат. Не се знае, обаче, кой ще ги представлява. Говори се, че Джо Байдън няма да пристигне, защото ще обикаля родината си за набиране на средства за предизборната си кампания.

Си Дзинпин – лидер на Китай

Впрочем, не за първи път се чуват предложения за провеждане на самит с участието на Русия. Преди няколко дни, например, Китай и Бразилия призоваха за “мирна конференция”, която да бъде призната както от Украйна, така и от Русия. Страните-инициатори публикуваха съвместна декларация, в което очертаха “общо разбиране” относно начина за разрешаване на руско-украинската война. Това е първият път, когато Китай подписва нещо по този въпрос. “Китай и Бразилия подкрепят международна мирна конференция, проведена в подходящо време, призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и честно обсъждане на всички мирни планове“, се казва в съвместното изявление, чийто смисъл наподобява “мирен план” на Китай. А този мирен план, публикуван в края на февруари тази година по повод две години от руско-украинската война, съдържа 12 точки, включително:

– зачитане на суверенитета на всички държави;

– отхвърляне на манталитета на Студената война;

– прекратяване на военните действия;

– подновяване на мирните преговори;

– решаване на хуманитарната криза;

– защита на цивилното население и военнопленниците;

– осигуряване безопасността на атомните електроцентрали;

– намаляване на стратегическите рискове;

– насърчаване на износа на зърно;

– прекратяване на едностранните санкции;

– поддържане на стабилността на индустриалните вериги и веригите за доставки;

– насърчаване на следвоенното възстановяване.

В момента Пекин не обяснява какво означава да зачиташ “суверенитета на всички страни”? Това предполага ли изтегляне на руските окупационни войски от територията на Украйна?(УВести)