Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: ПРЕЖДЕВРЕМЕННОТО НАЧАЛО ПРОВАЛИ РУСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ КРАЙ ХАРКИВ

Киев, 26 май 2026.- Преждевременното начало на руските настъпателни операции преди две седмици подкопа успеха на Русия в северната част на Харкивското направление. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Отбелязва се, че на 10 май руските войски успяха да изненадат Силите за отбрана на Украйна и да постигнат тактически значими успехи в по-слабо защитените райони на Харкивска област.

В същото време анализаторите добавят, че руските войски започнаха настъпателната си операция в северната част на областта с ограничени сили и все още не прехвърлиха значителни резерви там, което доведе до намаляване на темпа на руските настъпателни операции.

“Това намаляване на темпото вероятно предоставя на украинските сили тактически възможности за контраатаки, въпреки че украинската армия все още не провежда ограничена контранастъпателна операция“, се казва в доклада.

ISW предполага, че руските части започнаха настъпателна операция в северната част на Харкивска област предсрочно, използвайки недостатъчен персонал, надявайки се да се закрепят преди пристигането на военна помощ от САЩ да направи задачата още по-трудна.

Юрий Бутусов – главен редактор на изданието “Цензор.Нет“, който посети района на Харкив, също коментира хода на войната в харкивското направление. Според него:

Юрий Бутусов

– руските войски превзеха гранична ивица с ширина до 70 км и 10 населени места. Всички тези села се намират близо до границата, всъщност в зоната на военните действия, и там са останали само няколко десетки жители;

– максималната дълбочина на настъпление е в посока село Липци – до 9 км навътре в територията на Украйна;

– в град Вовчанск придвижването е до 7 км, а в посока село Стариця – до 5 км.

В момента противникът се е окопа в превзетата територия, продължава атаките, използва нови резерви, нанася удари по нашия тил и продължава да владее тактическата инициатива.

На 25 май руските войски започваха атаки в посока Липци и Вовчанск, но всички атаки са отблъснати.

Според пан Юрий, заплахата от руски пробив във всички посоки е отблъсната, на северния фронт в Харкивска област е създадена стабилна отбрана. Навсякъде, където руснаците продължават атаките си, врагът понася тежки загуби (от началото на войната те са вече над 500 хил.).

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирский назначи своя заместник, бившия командир на оперативната групировка “Одеса” генерал Михайло Драпатий, за нов командир на оперативната групировка “Харкив” и бързо прехвърли няколко боеспособни бригади и батальони към този район. Войските са осигурени с артилерийски боеприпаси. Създадено е взаимодействие на артилерия и пехота, ситуационна осведоменост по цялата предна линия.

Юрий Бутусов, който неведнъж е критикувал родното командване за всякакви пропуски, отбеляза, че сега то много умело използва бригади в това направление, не разпръсква войските, а разрязва отделни линии за отговорност на бригадите. Щом бойните порядки се стегнаха, настъплението на противника стана толкова трудно, колкото в Донбас.

Освен това, нашето командване не хвърля войски в бързи и зле подготвени атаки, за да се докара пред началството, а основно мисли за поразяването и нанасянето на загуби на противника. Такава тактика напълно отговаря на ситуацията. Да, пропуснахме удар, но битката все още продължава.(УВести)

Унищожаване на руска танкова колона и пехота