Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯКОИ ЗАПАДНИ ОРЪЖИЯ СТАНАЛИ НЕТОЧНИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ, РУСНАЦИТЕ ГИ НАДХИТРИХА

Пиковата ефективност на новата оръжейна система е само около две седмици преди да се появят контрамерки

Киев, 26 май 2024.- Някои високоточни американски оръжия, доставени на Украйна, се оказаха неефективни на бойното поле и тяхната точност беше значително влошена в резултат на руска намеса.

Според The New York Times, който се позовава на два поверителни украински доклада, тези снаряди са се представили добре, когато са били въведени за първи път на бойното поле, но са загубили ефективност, защото руснаците са адаптирали защитата си. Проблемът принуди украинските военни да спрат използването на някои оръжия.

Западните оръжия губят своята ефективност

The Washington Post пръв написа за неефективността на някои западни оръжия, например, за 155 мм управляем артилерийски снаряд Excalibur и наземна бомба с малък диаметър (GLSDB).

Украйна се превърна в полигон за тестване на оръжия, които не са били използвани преди срещу толкова сложен, високотехнологичен враг като Русия. Ефективността на американските и руските оръжия, както отбранителни, така и нападателни, се следи отблизо от Пентагона и НАТО, както и от Русия и Китай, със значителни последици за бъдещите оръжия.

Системата HIMARS се налага да бъде постоянно обновявана, за да бъде ефективна

Украинските командири казват, че най-вероятно някои от западните оръжия, които са получили, са се провалили с цената на човешки живот.

Русия е разположила системи за електронна война около статични цели, като щабове и командни центрове, които биха могли да бъдат цел за украинските прецизни оръжия.

“Системите създават толкова много смущения, че заглушават GPS сигнала, който управлява софтуера за насочване на Excalibur“, каза Томас Уитингтън, научен сътрудник в Лондонския кралски институт за съвместни служби и експерт по електронна война.

Данните в докладите подкрепят коментарите на украински военни през последните месеци, включително бившия главнокомандващ на ВСУ генерал Валерий Залужний, който каза, че някои западни ракети дават на Украйна значително предимство пред руските сили, но само за кратък период.

Генерал Залужний нарече снаряда Excalibur отличен пример за западно оръжие, което е загубило ефективност, тъй като неговата система за насочване използва GPS, който е особено чувствителен към руско заглушаване.

С тази украинска система за РЕБ могат да се “объркват” дронове, но не всички

Украински служители и военни анализатори описаха подобни проблеми със съвместния комплект боеприпаси за директна атака, наречен JDAM, и снарядите, използвани с HIMARS, като и двата разчитат на GPS.

Високоточните боеприпаси GLSDB с по-голям обсег се произвеждат съвместно от Boeing и шведската компания Saab. Те също бяха “объркани” от руското електронно противодействие. Украинските войски спряха да използват GLSDB на бойното поле, каза Андрий Загороднюк, ръководител на базираната в Киев изследователска организация Център за отбранителни стратегии.

Електронната война напредва

Официален представител на пресслужбата на министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, съобщи, че от февруари 2022 г. САЩ са доставили на Украйна над 7000 високоточни 155 мм снаряда.

“Ние сме добре запознати със заплахата от електронна война, която Русия представлява за Украйна, и че тази заплаха непрекъснато се развива. В резултат на това ние работим в тясно сътрудничество с Украйна, заедно с нашите партньори от отбранителната индустрия, за непрекъсната оценка и предоставяне на бързи решения за тези заплахи, за да помогнем на Украйна да остане ефективна в много сложна среда за радиоелектронна война. Това включва способността да се доставят високоточни боеприпаси на бойното поле”, твърди източник на изданието.

Украйна проведе разследването поради сериозността на провалите при насочване. Изследователите са събрали данни за използването на близо 3000 снаряда Excalibur, които са били изстреляни от декември 2022 г. до август 2023 г. от доставени от САЩ гаубици M777 на фронтовите линии в Херсон, Харкив и Бахмут.

Високоточен артилерийски снаряда Excalibur

Докладите показват, че делът на потвърдените успешни удари е спаднал между януари и август 2023 г. от най-високите 55% до най-ниските 7% през юли и 6% през август. Според един от източниците в някакъв момент само един от 19-те снаряда на Excalibur е улучил по целта. Според доклада, цената на успешна стрелба се е повишила до $1,9 млн. през август 2023 г. от $300 хил. през януари 2022 г.

Командирите на украинските артилерийски части потвърдиха, че снарядите Excalibur са се оказали много точни при поразяване на цели при първото им изстрелване през 2022 г. Сега имаме проблеми с точността, каза командирът на артилерийското поделение на 45-а бригада с прякор “Музикант“.

Американските гаубици M777, използвани от екипа на “Музикант”, бяха високо оценени за техните възможности. Но неговото подразделение спря да използва снаряди Excalibur в началото на 2023 г. поради тяхната неефективност. Вместо тях те започнаха да стрелят с неуправляеми артилерийски снаряди, които са по-малко точни и изискват повече боеприпаси, за да поразят целта.

Друг командир, който посочи само първото си име от съображения за сигурност, Олег, каза, че понякога е получавал други оръжия, включително снаряди с лазерно насочване, които са по-малко повлиявани от Русия.

Руските електронни комуникационни мрежи могат да бъдат измамени

Оръжейните системи често губят ефективност по време на интензивна война, тъй като противниците намират нови начини да им противодействат.

Според военните анализатори, най-ефективната контрамярка за борба със заглушаването на GPS сигнала е просто да се елиминира източникът на смущението. Украинските сили се съсредоточиха върху унищожаването на фиксирани руски радари и друго оборудване за заглушаване, особено в Крим, което след това им позволи да ударят цели като командни пунктове и складове за доставки дълбоко зад вражеската линия.

На по-близко разстояние както руските, така и украинските военни използват мобилна радиоелектронна бойна техника, за да отблъскват дронове, които използват GPS за насочване.

Но руското заглушаване не е перфектно, каза Майкъл Бьонърт, инженер на RAND, който специализира в електронната борба за ВМС на САЩ. Противодействията могат да включват прости техники като промяна на времето и мястото, от което се изстрелват боеприпасите. Навигационните системи, които разчитат на лазери или карти на терена, избягват проблема с GPS смущенията. Западните производители също са разработили софтуерни корекции, за да подобрят издръжливостта. “Винаги може да намери начин да постигнете нещо”, каза Бьонърт.

Той отбеляза, че Excalibur е разработен през 90-те години на миналия век, когато GPS е бил в начален етап и технологията за електронна борба не е била толкова сложна, колкото е днес. “Поради тези фундаментални трудности по-добри оръжия трябваше да бъдат дадени по-рано“, каза той.

Даниел Пат, старши сътрудник в института Хъдсън, мозъчен тръст във Вашингтон, предупреди, че опитът с Excalibur в Украйна е пример за това как най-добрите оръжейни системи могат да бъдат ограничени от липсата на адаптивност на софтуера и призова министерството на отбраната да разработи култура на иновации и гъвкавост, за да имаме способност за бързо адаптиране.

“Жизненият цикъл на едно електронно устройство в Украйна е само около три месеца преди да бъде препрограмирано или заменено, тъй като руснаците оптимизират своите средства за електронна борба срещу него. Пиковата ефективност на новата оръжейна система е само около две седмици преди да се появят контрамерки“, написа Пат.(УВести)