Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТОЛТЕНБЕРГ КЪМ СТРАНИТЕ ОТ НАТО: ПОЗВОЛЕТЕ УКРАЙНА ДА БИЕ ПО РУСИЯ СЪС ЗАПАДНО ОРЪЖИЕ

Киев, 25 май 2024.- Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните партньори да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия. Това каза той в интервю за The Economist.

“Време е съюзниците да обмислят премахването на някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са предоставили на Украйна. Особено сега, когато значителна част от боевете се водят в Харкив, недалеч от границата, лишаването на Украйна от възможността да използва тези оръжия против легитимни военни цели на руска територия прави много трудно за нея да се защитава“, каза още генералният секретар на НАТО.

С тази американска система ATACMS украинската армия все още не може да удря по военни цели на руската територия

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите. “Но не трябва да забравяме, каква е тази  война. Това е агресивна война на Русия против Украйна. Украйна има право да се защитава. А това включва и поразяване на цели на територията на Русия“, категоричен е Столтенберг.

Той също така призна, че НАТО, същевременно, трябва да избягва пряка конфронтация с РФ. Той, обаче, вижда разлика между доставката на оръжие и прякото участие във военните действия. “Ние провеждаме обучение, доставяме оръжие и боеприпаси на Украйна, но няма да участваме пряко във военни действия над или в Украйна от територията на НАТО. Така че това е друго нещо“, подчерта той.

Припомняме, че Украйна се обърна към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън с молба да помогне за идентифицирането на цели в Русия, по които Киев може да нанася удари със собствените си оръжия. Официален Киев също така поиска от САЩ да премахнат ограниченията върху използването на предоставени от САЩ оръжия по военни обекти на територията на Русия. Преди два дни държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ не одобряват и не насърчават тези удари, но в крайна сметка Киев решава.(УВести)