Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КУЛЕБА: НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПУТИН, ТОЙ ИСКА ДА ПРЕГОВАРЯ, ЗА ДА ПРОВАЛИ САМИТ В ШВЕЙЦАРИЯ

Киев, 25 май 2024.- Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова да не се вярва на сигнали от Русия за нейното предполагаемо желание да замрази военните действия. За това той написа в социалната мрежа “Х“.

“Защо руски “източници“ внезапно казаха на медиите, че Путин е готов да спре войната на сегашните линии на конфликт? Всичко е много просто. Путин отчаяно се опитва да провали Глобалната мирна среща на върха (самит) в Швейцария на 15-16 юни. Той се страхува от успеха на тази среща“, написа министърът на външните работи на Украйна.

Той също така посочи, че обкръжението на Путин изпраща тези фалшиви сигнали за предполагаема готовност за прекратяване на огъня, но същевременно руските сили продължават брутално да атакуват Украйна.

Кулеба смята, че в момента Путин няма желание да спре агресията си против нас.

“Само принципният и единен глас на световното мнозинство може да го накара да избере мира, а не войната. Това е целта на срещата на върха за мира. Ето защо той толкова се страхува от нея“, добави пан Дмитро.

Владимир Путин

Тези дни агенция Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи, че ръководителят на Кремъл Путин е готов да “замрази” войната в Украйна и иска да преговаря за “прекратяване на огъня”, резултатите от които ще признаят сегашните линии на военни действия. Отбелязва се, че според Путин досегашните успехи във войната са били “достатъчни, за да продадат победа” на руското население.

Това е вторият опит на руските власти за шест месеца да изпратят сигнал на Запада за готовността си да спрат войната в Украйна, отбелязва агенцията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че Путин е готов за преговори, за да постигне “целите, които сега постигаме чрез специална военна операция”. “Тези цели са ясни, реалностите също са ясни, има конституция на РФ, която фиксира състава на РФ, включително четири нови територии“, каза Песков пред репортери. Става дума за Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна, частично окупирани от руските войски и които Кремъл в разрез с международното право включи в конституцията си като руски територии

Същевременно, анализатори ISW подчертават, че военната намеса на Русия в Крим и Донбас през 2014 г. е нарушила многобройните международни задължения на Русия за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително признаването от Русия на Украйна като независима държава през 1991 г. и Меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Русия конкретно се ангажира да не подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Няма причина да се смята, че Кремъл ще спази всяко ново споразумение, което задължава Русия да спазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Прекратяването на огъня би позволило на Русия да възстанови деградиралите сили, да насочи човешките ресурси към широкомащабна експанзия и реформи, а не към военни действия в Украйна, и би позволило на Русия да продължи да мобилизира своята отбранителна и индустриална база без ограничения, свързани със спешни оперативни нужди в Украйна. Русия може да използва прекратяването на огъня, за да подготви сили, по-подходящи за провеждане на следващата серия от настъпателни операции, насочени към смяна на режима, демилитаризация и завладяване на Украйна. Прекратяването на огъня със сигурност би предоставило на Украйна собствени възможности да се справи с проблемите на изграждането на въоръжените си сили и развитието на отбранителната си индустрия, но Кремъл може разумно да очаква, че замразеният фронт ще направи подкрепата на Украйна по-малко спешна и важна за Запада и ще позволи на Русия да изпреварят Украйна в подготовката за възстановяване.(УВести)