Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАПИТУЛАЦИЯ НА УКРАЙНА ЩЕ ДАДЕ НА РУСИЯ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РЕСУРСИ И ХОРА ЗА ВОЙНА С НАТО

Киев, 25 май 2024.- Русия се готви за възможна война със Северноатлантическия алианс и се стреми да завладее Украйна, за да използва нейния ресурсен потенциал. Това се посочва в доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Според анализатори, за Кремъл всичко, освен капитулация на Украйна, ще представлява екзистенциална заплаха за способността на Русия да води война с НАТО. Освен това, руските военни лидери, които планират война против Алианса, ще трябва да приемат, че Украйна може да влезе в такава война в състава на Пакта, независимо от статута й в него.

В ISW смятат, че фронт с НАТО по цялата западна граница на Русия с Европа ще бъде сериозно предизвикателство за руските окупатори. Но поражението на Украйна би позволило на Москва да разположи собствените си сили по целия източен фланг на Европа от Черно море до Финландия.

“Победата на руснаците в Украйна не само ще елиминира заплахата от Украйна като потенциален противник в евентуална война с НАТО, но и ще предостави на Русия допълнителни ресурси и хора, необходими за мащабна конфронтация с Алианса“, обясняват анализаторите.

Независимо от това как една теоретична руска победа ще раздели Украйна – на анексираната част или контролираната от Кремъл марионетна държава, която би се появила от исканата от Путин смяна на режима в Киев, Русия ще има достъп до милиони хора, които ще може да призове, както и до голяма част от ресурсите и индустриалния потенциал на Украйна.

“Следователно, Путин и Кремъл вероятно смятат победата в Украйна за предпоставка за водене на война с НАТО. И всяко прекратяване на огъня или договорено уреждане, което не включва пълната капитулация на Украйна, е временна пауза в усилията на Москва да унищожи независима украинска държава“, обобщават експертите.

Припомняме, че, според ISW, РФ ще използва прекратяването на огъня, за да се подготви за бъдещи настъпателни операции в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните – партньори да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия.

Днес е 822-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 500080 (+1140 за един ден), самолети – 356, хеликоптери – 326, танкове – 7650, ББМ – 14786, артилерийски системи – 12929, средства за ПВО – 814, реактивни системи за залпов огън – 1082, автомобили – 17608, дронове – 10414, кораби и катери – 27.(УВести)