Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСУ СПРЯХА ВРАГА В ХАРКИВСКА ОБЛАСТ И АТАКУВАТ, РУСКИТЕ ЗАГУБИ НАДХВЪРЛЯТ 0,5 МЛН.

Киев, 25 май 2024.- Украинските отбранителни сили спряха руско настъпление в северната част на Харкивска област и провеждат контранастъпателни операции. Окупаторите, обаче, се активизираха в източната част на областта.

Това съобщи представителят на Главно оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Игор Прохоренко на брифинг в Медийния център на Украйна.

Той отбеляза, че целта на руснаците в Харкивска област е да създадат буферна зона. Сега, обаче, те са спрени, въоръжените ни сили поеха контрола над ситуацията и провеждат настъпателни действия.

“Положението е трудно. Силите за отбрана продължават да защитават страната ни на изток и на юг, като нанасят огън по врага. Основните действия се провеждат в Харкивска и Донецка области. Ситуацията е под наш контрол”, каза Прохоренко.

Освен в северната част на Харкивска област, руските войски се опитват да напреднат и в източната част на областта, като планират да заобиколят град Купянск от изток. Те, обаче, не успяват, отбеляза представителят на Генералния щаб.

Той също така допълни, че ожесточените боеве продължават почти по цялата фронтова линия, където окупаторите търпят тежки загуби. “Активно работят нашата артилерия, дроновете и авиацията.

“Ситуацията в съседните с Харкив Сумска област и Чернигивска област е овладяна. Противникът струпва войски на територията на РФ, всекидневно нанася въздушни и артилерийски удари по граничните населени места, използвайки дронове. Опитва се да унищожи критични инфраструктурни обекти, атакува с ракети и ударни дронове “Шахед”.

Силите за отбрана са наясно с плановете на противника и правят всичко, за да ги осуетят. Предприемат се мерки за отпускане на резерви и средства за огнево поражение с цел пресичане на инициативата на бойното поле“, добави Прохоренко.

Днес е 822-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 500080 (+1140 за един ден), самолети – 356, хеликоптери – 326, танкове – 7650, ББМ – 14786, артилерийски системи – 12929, средства за ПВО – 814, реактивни системи за залпов огън – 1082, автомобили – 17608, дронове – 10414, кораби и катери – 27.(УВести)