Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЧИСТКА НА ГЕНЕРАЛИТЕ В РУСКАТА АРМИЯ: ДАЛИ РЕАЛЕН Е ВОЕНЕН БУНТ?

В момента събитията, които стават на територията на РФ, напомнят историческия период от 1937 г.

Киев, 24 май 2024.- Руският съд арестува началника на главното комуникационно управление на руските въоръжени сили, заместник-началника на Генералния щаб Вадим Шамарин, пише в “Главком” Дмитро Снегирьов, политолог и военен експерт.

Според руската медия “Медуза”, генералът е бил обискиран, след което е отведен за разпит в Главното военно следствено управление на Следствения комитет на РФ. Съобщава се, че Шамарин е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери. Засега този високопоставен служител на руското министерство на отбраната е задържан за 2 месеца.

Преди това руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов беше задържан в Русия също по подозрение за получаване на подкуп.

Съобщава се, че Иванов е вкаран в руски следствен арест в резултат на активни мероприятия на Главно управление “Разузнаване” (ГУР) на Министерството на отбраната на… Украйна. През март 2024 г. украинските разузнавачи проведоха специална операция, в резултат на която получиха достъп до официалните документи на заместник-министъра на отбраната на РФ Тимур Иванов. Показателно е, че след като нашите разузнавачи получиха достъп до официалните документи на Иванов, следствените органи на РФ започнаха наказателно производство, обвинявайки последния в корупция. В крайна сметка Иванов е изпратен в следствения арест по подозрение за получаване на подкуп.

Според информация на украинското разузнавателно общество, Кремъл е бил информиран за подкупа на заместника на Шойгу. Но до известно време това не стана причина за привличането му към наказателна отговорност. В същото време именно медийното отразяване на контролираното изтичане на информация от ГУР стана истинската причина за ареста му.

Напомням, че на 23 април заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов беше задържан по подозрение за получаване на подкуп. Руското издание “Важные истории” заяви, че истинската причина за ареста на Иванов е държавна измяна. Също през май беше задържан Юрий Кузнецов – началник на отдела “Кадри” на Министерството на отбраната на РФ, който също е обвинен в получаване на подкуп. Освен това, бившият командир на 58-ма армия Иван Попов, който критикува Министерството на отбраната на РФ, беше арестуван по дело за измама. Попов, който командваше 58-а общовойскова армия, беше отстранен от командването на армията след като се оплака от ситуацията в запорожското направление.

По-специално Попов подчерта липсата на контрабатарейна борба, масовата гибел на руските окупатори от украински артилерийски удари. Британското министерство на отбраната съобщи тогава, че критиките от страна на подчинените ще станат все по-голям проблем за руското командване.

С други думи, търси се повод за чистки сред руските военни генерали, потенциално нелоялни към Путин.

Според информацията, близка до разузнавателната общност, са започнали кадрови чистки не само в армията, но и в системата на специалните служби на РФ. По-специално в Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

Смятам, че в момента няма условия за военен бунт против режима на Путин. Руските спецслужби имаха нужда от повод, за да започнат масови репресии в руската армия. По време на сталинските чистки всички разбраха, че елитът на армията се унищожава. Но армията остана в казармата. В момента събитията, които стават на територията на РФ, напомнят историческия период от 1937 г., т.е., масови чистки в армията по сценария “Дело на Тухачевски”. Говори се, че се повтаря същата ситуация, върху която вече генетично е заложен страхът на армейците от органите на държавната сигурност. Не може да се отрече, че военните в РФ яростно мразят чекистите. Но мнозина имат пред очите си примера на генералите Лебед и Рохлин, които имаха огромен авторитет – и бяха елиминирани от руските специални служби.

Сигурен съм, че именно ФСБ е наблюдавала “марша на справедливостта” на Пригожин. И именно спецслужбите сега активно “отсяват“ висшите офицерски чинове на руската армия. Искам да ви обърна внимание, че паралелно се прочистват всички частни армии, които в Русия се наричат ​​”ЧВК” – не само “ЧВК Вагнер” на Пригожин, но и наемниците на “Газпром” и Рамзан Кадиров. Сега те са хвърлени на фронтовата линия за “обезвреждане”, за да не се превърнат наемниците в опорна база за евентуален бунт на военните, пише Дмитро Снегирьов.(УВести)