Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪРВАТА ГРУПА УКРАИНСКИ ПИЛОТИ ЗАВЪРШИ ОБУЧЕНИЕ ЗА F-16 В АРИЗОНА, САЩ

Киев, 24 май 2024.- Първата група украински пилоти вече е преминала обучение на самолет F-16 във военната база в Аризона, САЩ. Това съобщи говорителят на Националната гвардия на Аризона Ерин Ханиган, пише Politico.

Пилотите са били обучени в 162-а военновъздушна база на Националната гвардия в Тусон. Колко са пилотите и точната дата на випуска не се разкриват от съображения за сигурност.

Както пише изданието, позовавайки се на информиран човек, пилотите сега се отправят към Европа за допълнително обучение.

Очаква се Украйна да получи най-малко 60 изтребителя F-16 от Норвегия, Дания, Холандия и Белгия.

По-рано беше съобщено, че Украйна очаква да получи първите изтребители F-16 през юни-юли. “The Standard“, например, написа, че самолетите ще пристигнат в Украйна до няколко седмици. Холандия планира да започне да изпраща изтребители в Украйна след Дания, която трябва да направи това през есента. Според министъра на отбраната на Дания Кайса Олонгрен, такъв график е предвиден в предписания план на съюзниците. Тя отбеляза, че той включва обучение на украински пилоти, обучение на технически персонал и предаване на самите самолети.

Според нашите източници, в момента  украинските пилоти в още две страни са на финален етап на обучение.(УВести)