Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: ПУТИН НЕ ВЯРВАШЕ, ЧЕ САЩ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ОРЪЖЕЙНИ ДОСТАВКИ ЗА УКРАЙНА

ВСУ, вероятно, ще могат да попречат на Русия да постигне значителен оперативен успех през лятната й офанзива

Киев, 23 май 2024.- Руският президент Владимир Путин не вярваше, че САЩ ще отпуснат $61 млрд. военна помощ на Украйна след шестмесечно “затишие”. Но Конгресът одобри тази помощ. Затова Москва беше принудена да преразгледа много от плановете си за организиране на своята лятна настъпателна кампания, смятат експертите от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че много от предположенията на Кремъл за очакваната лятна офанзива вероятно се основават на идеята, че Въоръжените сили на Украйна ще се сблъскат с критичен недостиг на оръжие до юни, затова, както показаха руските настъпателни операции през пролетта, особено край Харкив, руското военно командване не сметна за необходимо да натрупа значително повече жива сила и въоръжение в случай, че украинската армия все пак ще бъде по-добре оборудвана до лятото.

“Убеждението на Путин в “ограниченото“ ниво на подкрепа от САЩ за Украйна вероятно го е накарало да гледа на продължаващото забавяни при приемането на допълнителния законопроект в Конгреса като на отражение на сериозното американско неодобрение на помощта за Украйна. Кремъл отдавна провежда информационна кампания, насочена към насърчаване на западните самоограничения, и значително я засили, след като САЩ възобновиха доставките на оръжия за украинските въоръжени сили“, каза ISW.

Институтът също така посочва, че украинската армия ще бъде по-добре оборудвана към момента, в който Русия започне лятната си офанзива, и вероятно ще може да попречи на окупаторите да постигнат значителен оперативен успех.

В същото време експертите добавиха, че Украйна ще трябва да реши постоянни проблеми с личен състав, за да възстанови надеждната си отбранителна способност, по-специално, да положи усилия за създаване на нови бригади и ротация на фронтови части за почивка.

“Ще отнеме време тези украински усилия да доведат до мащабни резултати, но, очевидно, това лято в някои участъци на фронта въоръжените сили на Украйна може да са относително недокомплектовани“, заключава ISW.(УВести)