Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ШЕСТИМА ЗАГИНАЛИ И 16 РАНЕНИ – КМЕТЪТ И ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗА УДАРА ПО ХАРКИВ

Киев, 23 май 2024.- В Харкив отново има жертви вследствие на днешната руска атака. Шестима са загинали, 16 са ранени, съобщи началникът на областната военна администрация Олег Синегубов. По предварителни данни, врагът е атакувал с трудни за прехващане ракети С-300, каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский осъди “изключително бруталната руска атака” против Харкив и Люботин в Харкивска област. Според него, нашествениците са изстреляли 15 ракети наведнъж.

“Руските терористи се възползват от това, че Украйна все още няма достатъчна ПВО и надеждна способност да унищожава терористичните пускови установки точно там, където те са разположени – близо до нашите граници. И тази слабост не е наша слабост, а на света, който вече трета година не смее да се отнася към терористите точно както заслужават“, подчерта Зеленский.

Според кмета на града Игор Терехов, единият удар е бил върху частно предприятие – печатница, където е избухнал мащабен пожар – засегнат е склад с хартия. Кметът съобщи още, че има потвърдена информация за удари по транспортната инфраструктура и едно от комуналните дружества.

Руската армия редовно обстрелва украински региони, по-специално Харкив и областта, с различни видове оръжия – ударни дронове, ракети, планиращи авиационни бомби и системи за залпов огън. На фона на руската офанзива в северната част на Харкивска област президентът на Украйна Володимир Зеленский заяви, че страната се нуждае от няколко допълнителни системи за ПВО “Patriot”, за да се защити града от руски атаки.

Официален Киев призова САЩ да разрешат с американско оръжие да се отговаря на руските удари, извършвани от руската територия. Засега Вашингтон само дискутира по този въпрос. Същевременно председателят на Камарата на представители Майк Джонсън заяви вчера, че Белият дом следа да снеме забрана украинците с “нашето оръжие” да удрят по крайгранична руска територия.(УВести)