Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ОТБРАНА: ЩЕ УВЕЛИЧАВА ДАНЪЦИТЕ

Киев, 23 май 2024.- Заради увеличените средства за военни нужди правителството обсъжда повишаване на ставката на военния налог и данъка върху добавената стойност (ДДС).

Това съобщава Forbes Ukraine, позовавайки се на събеседници в правителството и Върховната Рада.

Според министъра на финансите на Украйна Сергий Марченко, дупката в бюджета, дължаща се на военни разходи, достига $5 млрд. или 200 млрд. грн. Но, според други събеседници на изданието, нуждите на бюджета са двойно по-големи – 400-500 млрд. грн.

“Военният налог в правителството се планира да бъде увеличен от 1,5% на 5%, казват трима депутати от Радата. Подобна данъчна ставка от 5% може да бъде въведена и за еднолични търговци“, пише вестникът.

В същото време, все още се водят дискусии за нивото на увеличение на ДДС. Вероятното увеличение ще е 2-3%. “Промените не са окончателни, дискусията за тях все още продължава“, отбелязва Forbes.

Според сметките на Forbes, увеличението на ставката на военния налог от 1,5% на 5% за наемните служители (без да се взема предвид евентуалното въвеждане на военна такса за ЕТ) може да донесе в бюджета допълнителни 90-100 млрд. грн. годишно.

Украйна финансира отбраната си изключително със средства на украинските данъкоплатци. Западната финансова помощ помага за заплати в публичния сектор и за пенсии, а също така за подкрепа от НБУ на валутния курс на гривнята.(УВести)