Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСУ В ХАРКИВСКА ОБЛАСТ СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ ОТБРАНАТА С БАВНО ОТСТЪПЛЕНИЕ

Киев, 23 май 2024.- Този месец руските войски преминаха границата между Русия и Украйна и тръгнаха в посока Харкив – едномилионен важен промишлен, научен и културен център.

Военни анализатори казват, че Русия не разполага с достатъчно войски, за да превземе града, но може да напредне до разстояние на артилерийски огън, предизвиквайки още по-голям поток от бежанци, съобщава The New York Times.

Руските войски сега си връщат териториите, от които бяха изтласкани в края на 2022 г., а украинската армия възприе стратегия за отбрана с бавно отстъпление към по-укрепени позиции.

“Въпреки че тази стратегия едва ли е идеална – и разказите на командири и войници показват, че Украйна я е приложила с някои грешки, отбранителната тактика на едновременно отстъпление с малки стъпки позволява на по-слабите сили да нанасят значителни загуби на врага. Тези, които нападат, трябва да щурмуват една след друга позиции, придвижвайки се напред, непрекъснато пробивайки отбрана и излагайки се на артилерийски обстрел“, пише изданието.

Украйна, с недостиг на личен състав и боеприпаси, беше принудена да премине към тази стратегия, след като руските сили превзеха град Авдиивка край Донецк през февруари, отбелязва NYT.

“Тактиката на руснаците се промени радикално в сравнение с 2022 г.“, казва капитан Петро Левковски, началник-щаб на оперативния батальон на 13-та украинска бригада. Тогава, по думите му, “те вървяха в колони, защото смятаха, че ще ги чакат с хляб и сол в Харкив”.

Сега, според военните, руснаците “стрелят с артилерия на големи разстояния, унищожават всичко, след което атакуват на малки групи от различни посоки, но тези групи са много“.

“Генералите са изправени пред игра на отгатване. Колко далеч ще напредне Русия зависи от това колко войници ще имат и двете страни. За Украйна това означава преместване на свои части от други участъци на фронта”, пише вестникът.

“Войната е интерактивна, – каза Йохан Норберг, старши военен анализатор в Шведската агенция за отбранителни изследвания. – Какво правят или не правят украинците е толкова важно, колкото и това, което правят руснаците“. В същото време, според него, превземането на Харкив ще изисква “не няколко хиляди, а стотици хиляди” войници от Русия. Съответно, жертвите ще бъдат огромни.(УВести)