Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE ECONOMIST: РУСНАЦИТЕ ПЛАНИРАЛИ ЧАСТИЧНО ДА ОБКРЪЖАТ ХАРКИВ

Киев, 21 май 2024.- С настъпление на харкивското направление руснаците се опитваха да видят дали могат частично да обкръжат Харков и да окажат натиск върху украинските формирования на изток от язовира “Печенеги”. Твърди се, че операцията е била насрочена за 15-16 май, но е била отложена с близо седмица по неизвестни причини.

Това пише The Economist, позовавайки се на свои източници.

Според плановете, руснаците са определили две направления за настъпление от двете страни на язовира. Атаката в западно направление трябваше да докара руските войски в радиус на артилерийски изстрел по град Харков при село Боршчова в рамките на 72 часа. Но те бяха спрени от бързо прехвърлена на украинската 92-а бригада, която отблъсна врага на цели 10 км от първоначалната цел.

На вовчанското направление, още по-на изток, руският план предвижда бой при язовира чак до град Печенеги. Първоначално руснаците се справиха бързо с тази операция, разчиствайки район, който трябваше да бъде с минни полета и тежки инженерни укрепления, но това не беше така.

Десет дни след началото на руската офанзива в района на Харкив, започнала на 10 май, темпът на настъплението се забавя. В момента Украйна държи руснаците около Вовчанск – само на 5 км от границата, като окупаторите превръщат града в пепел – и на позиции на около 9 км вътре в Украйна, по на запад близо до Липци.

Според министерството на отбраната на Украйна, на 10 май  т.г. руските окупатори се опитаха да пробият отбранителната линия на украинската армия в Харкивска област и да отворят още един фронт.(УВести)